De ce surâde Shakespeare?

Redactia
8 Min Read

În cadrul festivalului Shakespeare a fost lansată o carte tematică,“De ce surâde Shakespeare?”. Această carte vine să continue prima apariţie a aceleiaşi lucrări produsă de Festivalul Shakespeare de la Craiova în anul 1994. Autorul este Dan Vasiliu, iar în anul 1994 când a fost lansată cea dintâi ediţie a lucrării, acesta era consilier la Ministerul Cultelor.
Dan Vasiliu a reeditat această carte deoarece a considerat că este necesar să aducă cât mai multe traduceri, scrieri de istorie, spectacologie, critică teatrală pe piaţa editorială şi a-l păstra pe marele dramaturg Shakespeare încă viu pentru operele sale, totodată reprezintă şi o lucrare utilă pentru cei interesaţi de shakespeorologie. Prima parte a rămas neschimbată, iar cea de-a doua, cuprinde un set de eseuri mai recente. Autorul îşi doreşte ca prin intermediul acestei cărţi, shakespeorologia să fie din ce în ce mai aprofundată.
 În paginile cărţii, autorul şi-a îndreptat atenţia spre piesa de teatru Titus Andronicus regizată de Silviu Purcărete, spectacol la care Dan Vasiliu a participat de nenumărate ori şi a fost profund impresionat de farmecul montării.

Cartea nu suferă schimbări spectaculoase, structura este aproape identică, cartea se situează în spaţiul intelectual românesc la jumătatea drumului între bibliotecă şi scenă. Este cartea unui shakespeorolog care a studiat textele în original, dar şi cartea unui om care iubeşte teatrul, e o calitate care se împlineşte mai ales în capitolul dedicat lui Titus Andronicus.
Octavian Saiu, conf.univ. dr. vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Criticilor de Teatru

Un alt capitol din carte este cel cu referire la contemporaneitatea lui Shakespeare intitulat “Sindromul contemporaneităţii lui Shakespeare”. Răspunsul la întrebarea “De ce surâde Shakespeare?” a rămas încă o enigmă chiar şi pentru autor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Eu sunt un tip umanist, format între biblioteci, cărţi, editori şi profesori. Am vrut să reîntregesc universul lui Shakespeare. De ce surâde Shakespeare nu aş putea spune nici acum, cert e că putem întreba de ce surâd statuile perioadei vechi ideologice a Greciei, de ce surâde Buddha, în portretele de epocă se surâde misterios, ne oprim şi la Gioconda, nu răspunsul contează ci încurajarea cercetării.
Dan Vasiliu, prof.univ.dr. director al Departamentului de studii doctorale din UNATC

Teatrologul Octavian Isaiu consideră cartea o interogaţie asupra teatrului.

Cred că în teatru, totul e personal, relaţia cu lumea scenei, trebuie să fie intens personală, altfel totul se năruie. Pentru Dan Vasiliu, teatrul e o datorie de familie, de ordin spiritual, mai ales datoria pe care a avut-o faţă de tatăl domniei sale, neuitatul pedagog, Mihai Vasiliu, profesorul a câtorva generaţii de studenţi la UNATC. Din punctul acesta de vedere cred că întreaga structură a cărţii ilustrează o carte personală, o carte cu interogaţie asupra teatrului, a lui Shakespeare în primul rând, într-un mod original care vădeşte înainte de orice, o preocupare în jurul unor întrebări care îşi caută răspunsul, reeditarea acestei cărţi nu vine ca o pledanterie neinspirată ci vine dintr-un fel de căutare a unor răspunsuri care nu vor fi găsite foarte uşor începând chiar de la întrebarea din titlu “De ce surâde Shakespeare?“ şi până la întrebări legate de metafizica morţii în textele lui Shakespeare. Avem de-a face cu o reeditare în care exigentul, conducătorul nu-l cenzurează pe tânărul cercetător care a fost cândva.
Octavian Saiu, conf.univ. dr vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Criticilor de Teatru

Festivalul internaţional Shakespeare a atins apogeul, datorită reprezentaţiilor de excepţie ale companiilor teatrale din Londra, Bejing, Cape Town, Beijing, Moscova şi Yerevan.
Săptămâna 28 aprilie – 4 mai va aduce pe scenele Teatrului Naţional, Operei Române, Filarmonicii Oltenia, Teatrului Colibri şi în Teatrele din Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Caracal şi Bucureşti, dar şi în locuri deschise precum Piaţa William Shakespeare, Domeniul Coroanei Segarcea sau Portul Cultural Cetate, oaspeţi de seamă din Varşovia, Vilnius şi Lvov, dar şi alte spectacole ale marilor companii de renume.

Astăzi vor avea loc spectacole şi în alte oraşe ale ţării:

ora 10.30  – Foaierul Teatrului Naţional ,,Marin Sorescu” Craiova
lansări de carte
SHAKESEPARE – OPERE COMPLETE, volumele V – VIII
ediţie coordonată de George Volceanov
SHAKESPEARE & EMINESCU de Grid Modorcea
traducere în limba engleză de Mihnea Golumbeanu
EMINESCU DESPRE SHAKESPEARE în faximile.
volum întocmit şi comentat de Constantin Barbu

ora 18.00  – Teatrul Naţional Craiova, sala ,,Ion D. Sârbu”
VENUS ŞI ADONIS
recitalul actriţei Valentina Zaharia
prezentat de Teatrul „Mignon” din Bucureşti

ora 19.00 – Teatrul „Odeon” din Bucureşti
RICHARD III
spectacol prezentat de Teatrul Naţional din Beijing (China)
regia: Wang Xiaoying

ora 20.00  – Teatrul Naţional Craiova, sala ,,Amza Pellea”
IULIUS CAESAR
spectacol prezentat de Teatrul Dramatic din Erevan (Armenia)
regia: Armen Khandikyan

O secţie Shakespeare’s Corner, la Craiova. Biblioteca Universităţii din Craiova se va îmbogăţi cu volume ale lui Shakespeare.

Universitatea din Craiova conferă titlul de Doctor Honoris Causa lui Michael Dobson, director al Shakespeare Institute şi profesor de studii shakespeariene la University of Birmingham din Marea Britanie. Evenimentul se desfăşoară astăzi 29 aprilie 2014, la orele 11.00 în Sala Albastră a Universităţii din Craiova.
Michael Dobson a ţinut să înscrie acest eveniment dedicat personalităţii sale în istoria Festivalurilor Shakespeare prin donaţia făcută către Biblioteca Universităţii din Craiova, constând într-un număr semnificativ de volume ale operelor marelui dramaturg William Shakespeare, ce vor alcătui de acum înainte un preţios Shakespeare’s Corner pentru studenţi şi personalul academic al instituţiei de învăţământ.

Legăturile domnului Michael Dobson cu William Shakespeare sunt încă de pe vremea studenţiei la Oxford, unde a câştigat Charles Oldham Shakespeare Prize în 1981.
Teza sa de doctorat, având ca temă dezvoltarea reputaţiei lui Shakespeare de la Restauraţie până la Jubileul Stratford al lui David Garrick, a fost supervizată de către Stanley Wells (la vremea aceea visiting professor la Oxford din partea Shakespeare Institute, în scopul de a edita operele complete ale lui Shakespeare pentru Oxford University Press), iar cea mai mare parte a tezei a fost scrisă pe parcursul celor doi ani petrecuţi ca cercetător şi profesor la Harvard.

MIERCURI, 30 APRILIE, Festivalul Shakespeare continuă cu următoarele evenimente:

ora 11.00  – Domeniul Coroanei Segarcea
CONCERT DE MUZICĂ RENANSCENTISTĂ
prezentat de ,,Muzicienii de la Globe” din Londra (Marea Britanie)
conducător formaţie: Philip Pickett

ora 18.00  – Teatrul Naţional Craiova, sala ,,Ion D. Sârbu”
SHYLOCK
recitalul actorului Piotr Kondrat din Varşovia (Polonia)

ora 19.00  – Teatrul ,,Odeon” din Bucureşti
RICHARD III
spectacol prezentat de Teatrul Naţional din Beijing (China)
regia: Wang Xiaoying

ora 21.00 – Teatrul Naţional Craiova, sala ,,Amza Pellea”
MIRANDA
spectacol prezentat de Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania)
regia: Oskaras Korsunovas

Share This Article