E cod roșu de inundații pe trei râuri. Potrivit Administrației Naționale Apele Române, codul roşu a fost prelungit până luni pe sectoare ale râurilor Teleorman şi Vedea, din judeţele Teleorman şi Olt, şi instituit pe Pârâul Câinelui la staţia Vârtoapele, tot în Teleorman.
În plus, potrivit ANAR, până duminică la ora 18.00 este COD PORTOCALIU de inundaţii pe râurile: Coşuştea (judeţul Mehedinţi), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (judeţul Dolj), pe Olteţ amonte S.H. Oteteliş şi pe afluentul său Cerna (judeţul Vâlcea), pe Vedea amonte S.H. Văleni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman şi pe Pârâul Valea Câinelui aval S.H. Vârtoapele (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Dâmbovnic şi pe Neajlov sector aval confluenţă Dâmbovnic – S.H. Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domnească, Cricovul Sărat şi pe râul Prahova aval de confluenţa cu Cricovul Sărat (judeţul Prahova).
A fost instituit COD GALBEN pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), Jiu – sector aval Sadu (judeţele Gorj şi Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Dolj şi Mehedinţi), Lotru, Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Vedea aval S.H. Văleni şi pe celelalte râuri din bazinul Vedea şi pe Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Neajlov şi Sabar (judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), pe Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), pe afluenţii Buzăului mijlociu şi inferior din judeţul Buzău şi pe Putna (judeţul Vrancea).
164 de persoane evacuate din case
În Olt, 11 case au fost inundate. Apa a intrat în 240 de curți și a afectat și zece podețe.
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că peste 160 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren.
“164 de persoane au fost evacuate din locuințele afectate de inundații și de alunecările de teren. Totodată peste 1500 de animale au fost salvate din calea apelor. Se acționează și în acest moment cu peste 600 de pompieri, jandarmi și polițiști pentru evacuarea apei din locuințele afectate de inundații în special în județele Olt și Teleorman, precum și pentru salvarea de vieți omenești, bunuri și animale.”-MAI
Probleme și în Dolj
Precipitațiile care au căzut necontenit în ultimele zile au afectat și județul Dolj. Potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltenia” al județului Dolj, s-a intervenit pentru evacuarea apei din curți astfel:
– Craiova, Str. Brestei, evacuare apă din curți, s-a intervenit cu 1 MP și 4 subofiţeri, iar Compania de Apă Oltenia cu 2 vidanje;
– Craiova, Str. Eliza Opran, evacuare apă din curți și stradă s-a acționat cu 2 MP, 6 subofiţeri, iar Compania de Apă Oltenia 2 vidanje și 4 muncitori;
– Craiova, str. Homer, evacuare apă din curți și stradă s-a acționat cu 2 MP și 6 subofiţeri, iar Compania de Apă Oltenia – 2 vidanje și 4 muncitori.
“Prefectul Judeţului Dolj, ing. Marius Cristinel Deca, împreună cu Inspectorul Şef al ISU Dolj, col. Florea Constantin şi directorul de la A.B.A .Jiu, dr. Ing. Marin Tălău s-au deplasat în localitatea Răcari pentru evaluarea situaţiei şi stabilirea măsurilor operative necesare gestionării în condiţii optime a eventualelor situaţii de urgenţă generate de producerea de inundaţii.
De asemenea s-au deplasat în localităţiile Scaieşti şi Breasta, riverane pârâului Raznic, afluent al râului Jiu. S-a dispus monitorizarea situaţiei, constituirea rezervelor necesare intervenţiei operative pentru protecţia populaţiei.
Menţionăm că în data de 05.04.2013 cota maximă atinsă pe râul Jiu, sector Răcari, a fost de 512 cm, iar în acest moment este de 435 cm.
La nivelul primăriilor riverane râului Jiu a fost instituit serviciul de permanenţă şi s-au transmis măsurile prevăzute în Manualul primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii. O echipă de intervenţie din cadru S.G.A. Dolj formată din 6 agenţi hidrotehnici și 2 autoutilitare a acționat la 2 subtraversări ale digurilor mal stâng și mal drept pârâu Terpezița, amonte pod Gabru, pentru a împiedica pătrunderea apei spre incintele apărate. S-au folosit 200 de saci umpluți cu nisip și 14 kg folie de polietilenă pentru eliminarea neetanșeităților clapeţilor de la subtraversări.”- ISU Dolj
Drum inundat, circulație întreruptă
“În satul Raznic, aparținând comunei Cernătești, drumul care face legătura între Breasta și Cernătești a fost inundat pe cca. 30-40 m lungime, înălţimea lamei de apă peste asfalt fiind de cca. 7-8 cm. Inundația s-a produs ca urmare a deversării malului stâng al pr. Raznic pe o lungime de cca. 10 m, în dreptul punctului Melcarie. În prezent circulația nu este întreruptă. S.G.A. Dolj a intervenit preventiv în zona respectivă cu 100 saci umpluți cu nisip pentru supraînălțarea malului în vederea apărării împotriva inundațiilor a cca. 10 gospodării. Au acționat 2 agenți hidrotehnici și o autoutilitară din partea SGA Dolj și 6 membri SVSU Cernătești.
În satul Preajba de Pădure, com. Teslui, s-a lucrat la consolidarea corpului digului mal stâng al pr. Teslui, afectat la viitura de la începutul lunii martie 2014. S-au executat mecanizat completări de terasamente pe 10 m lungime dig, cu un buldoexcavator al primăriei Teslui și 3 agenți hidrotehnici și o autoutilitară de la formația Robănești din cadrul S.G.A. Dolj.”-ISU Dolj