Festivalul Internaţional Shakespeare, ediţia a IX-a, la Craiova

Redactia
6 Min Read

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare se va desfăşura la Craiova şi la Bucureşti în perioada 23 aprilie-3mai. În acest an se împlinesc 450 ani de la naşterea marelui dramaturg şi totodată, se aniversează 20 de ani de la prima ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare născut din dorinţa, ambiţia şi competenţa lui Emil Boroghină, managerul festivalului şi unul dintre cei mai importanţi promotori de teatru european.
Festivalul Internaţional Shakespeare beneficiază, în acest an, de susţinerea logistică şi financiară a Primăriei Municipiului Craiova şi se doreşte a fi unul dintre evenimentele majore în bătălia purtată pentru dobândirea calităţii de Capitală Culturală a Europei în anul 2021.

Festivalul Shakespeare este cel mai important eveniment cultural al anului. Ne-am implicat foarte mult şi probabil se va vedea o diferenţă faţă de anii trecuţi. Pe 22 aprilie va fi o paradă de costume elisabethane, care vin din colecţia Operei Române Craiova. Vor fi mulţi animatori. Ne vor ajuta şi copiii de la Liceul de Artă Marin Sorescu. Pe 23 aprilie vom dezveli şi statuia lui William Shakespeare. Ambasadori din Marea Britanie, Rusia, China ,Ungaria şi multe alte ţări vor participa la evenimentele desfăşurate la Craiova. Anul acesta exista pericolul ca evenimentul să nu mai aibă loc, din cauză că ne bazam pe Ministerul Culturii.
A declarat Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei

Festivalul de la Craiova va cuprinde o serie de spectacole de referinţă

Policlinica Buna Vestire Craiova

Festivalul de la Craiova, care se va desfăşura sub genericul ,, Shakespeare al tuturor’’, va cuprinde o serie de spectacole de referinţă sau show-uri individuale: Teatrul ,,Shakespeare’s Globe’’ ( Marea Britanie), “Vahtangov’’ ( Rusia), Compania ,,Propeller’’ ( Marea Britanie), ,,Cheek by Jowl’’ ( Marea Britanie), Teatrul Naţional din Beijing, Africa de Sud, Teatrul Naţional ,,Marin Sorescu’’, Teatrul Maghiar din Sf. Gheorghe, Teatrul ,,Colibri’’ Craiova, Filarmonica Oltenia, Opera Română Craiova, Teatrul Municipal ,,OKT”, Teatrul Dramatic din Erevan, Armenia, Teatrul Naţional Budapesta, Ungaria şi Teatrul Academic “Voskreseniya’’, Lvov, Ucraina.
În programul festivalului vor fi incluse Sesiunea de shakespeareologie, patronată de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, Conferinţa Internaţională Shakespeare, organizată în colaborare cu Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare.
Vor fi organizate expoziţii de artă fotografică şi artă plastică, lansări de cărţi, încercându-se a se realiza, la această ediţie, o paralelă, o privire comparată asupra creaţiei celor două genii poetice naţionale şi universale, Shakespeare şi Eminescu.

Sunt teatre de pe mai multe continente, cu spectacole realizate de creatori dintre cei mai importanţi. Acest festival a promovat întotdeauna valoarea. Am încercat să aducem de-a lungul anilor spectacole extrem de importante. Oaspeţi ai noştri, din diverse ţări, recunosc că a fost pentru ei o şansă să vadă aceste spectacole la Craiova. De această dată sunt un mănunchi de spectacole, începând cu prezenţa teatrului Globe în Piaţa Shakespeare, cu spectacolul Mult zgomot pentru nimic. Continuăm apoi cu Teatrul Naţional din Budapesta. Este extrem de important că spectacolul este realizat de trei creatori români. De asemenea, pentru prima dată în România vine Teatrul Naţional al Chinei. Ei vin cu un spectacol în care sunt prezentate elemente ale teatrului chinezesc. Începând cu anul 2006, am adus aici spectacole din Japonia, Coreea, dar întotdeauna am avut grijă ca elemente de teatru tradiţional să fie prezente în acele spectacole, să facem  cunoştinţă cu o altă cultură teatrală. Mai mult de atât, vor fi puse în scenă două spectacole absolut senzaţionale de la o celebră companie britanică. De asemenea, va fi pentru prima dată în România un teatru din Rusia. Este unul dintre cele mai prestigioase din Rusia. Teatrul Naţional Craiova este prezent cu un spectacol realizat de un regizor din Polonia, Apocalipsa după Shakespeare. La Domeniul Coroanei Segarcea vom duce un spectacol de muzică de cameră, care va fi prezentat în aer liber la Portul Cultural Cetate. În acelaşi timp, festivalul a acordat mare atenţie viitorului teatrului. Pe lângă sesiunile ştiinţifice, avem şi aceste ateliere studenţeşti. Veţi vedea o expoziţie de costume realizate de studenţii de la UNATC. Vor avea loc şi lansări de carte.
Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare

«Una dintre dorinţele noastre este să promovăm Craiova la nivel internaţional»

Una dintre dorinţele noastre este să promovăm Craiova la nivel internaţional. Oferim tot sprijinul pe care îl avem. Sperăm ca acest eveniment să facă cinste în continuare României.
A menţionat Vlad Drăgulescu, preşedinte Asociaţia ,,Craiova, Capitală Culturală Europeană 2021’’

Suma totală investită în organizarea festivalului este de 2.500.00 lei, dintre care 80% provin de la Primăria Craiova.     

Share This Article