Gospodinele sunt puse pe treabă în Săptămâna Mare, fie că merg la cumpărături să se aprovizioneze cu ingrediente pentru masa sfântă de Paşte, sau fac pomeni, cel mai important lucru este să fie casa lustruită bine pentru că tradiţia spune că, dacă va fi mizerie în case, o să fi blestemat. Totul se scoate la aerisit, se dă cu aspiratorul, se spală toate hainele, alţii mai vrednici se apucă şi de văruit, ce să mai, curăţenie generală.
În această perioadă comercianţii au profit substanţial, fie de la magazine, fie la piaţă, ba chiar la spălătorii auto, pentru că o metodă să-ţi mai uşurezi munca din gospodărie, ar fi să dai fuga la o spălătorie.
Dacă acum cinci şase ani, lumea îşi spăla covoarele, mochetele în faţa blocului atârnându-le de o bară, un gard sau alt punct de sprijin, acum le încredinţează pe mâna angajaţilor de la spălătoriile auto.
Convenabil sau nu pentru clienţi, dacă vor ca altcineva să le cureţe carpetele, trebuie să plătească 4-5 lei pe metru pătrat.
Oamenii s-au înghesuit încă de săptămâna trecută ca să se asigure că totul va fi gata, nu de alta, dar dacă este mare comanda şi operaţiunea de lustruire durează mai mult. Angajaţii spălătoriilor auto au avut pe lângă munca de zi cu zi de a spăla autovehiculele şi înlăturarea murdăriei de pe covoarele oamenilor.
Lumea vine să spele covoarele la patru lei, metru pătrat, avem comenzi în fiecare zi, cel puţin 10-15 covoare pe zi. Le aduc azi, de exemplu şi le iau mâine. Folosim apă şi soluţii speciale de covoare.
Marius Dolan, patronul unei spălătorii auto
Scump, domnule, scump…dincolo era mai ieftin…şi mai eficient
La una dintre spălătoriile pe care le-am vizitat ieri să testăm piaţa, tariful era mai scump şi termenul acordat pentru finalizare mai lung, deci oamenii şi-au luat o mică ţeapă. Alţi proprietari ai spălătoriilor auto ne-au mărturisit că au avut şi ei solicitări, dar că nu au acceptat să ofere aceste servicii fiindcă nu au ustensilele necesare, nu sunt specializaţi pe covoare şi preferă să fie compeţenţi decât să îşi piardă clienţii.
Au mai venit oamenii să ne întrebe dacă spălăm covoare, dar cei care au venit sunt clienţii noştri, le spălăm maşinile şi nu ne permitem să le stricăm covoarele, le ţinem la soare şi se uzează, se ia culoarea, nu vrem să ne pierdem clienţii.
A spus Alin, patronul unei spălătorii auto
Comandă de 100 de covoare într-o săptămână
Astăzi nici nu mai primim comenzi, încă de săptămâna trecută a venit lumea, ca de obicei în perioada aceasta, am primit cam 100 de covoare, cred că nu o să mai acceptăm pentru că am văzut că se strică şi vremea, nu mai avem unde să le uscăm, nu folosim spălare profesională, cum faceţi şi dumneavoastră acasă, în patru cinci zile sunt gata, costă 5 lei pe metru pătrat.
Adi Popescu, reprezentant spălătorie auto