Internat pentru elevi, cantină aferentă, dar şi locuinţe pentru cadrele didactice reprezintă doar câteva dintre proiectele ambiţioase pe care şi le-a propus pentru acest an conducerea Liceului Tehnologic “George Bibescu’’.
Mai mult de atât, managerul unităţii de învăţământ preuniversitar speră, ca o dată cu obţinerea unor fonduri europene, să se construiască ateliere în şcoală. În momentul de faţă, acestea încă funcţionează în curtea Colegiului Naţional “Nicolae Titulescu’’.
Prin hotărârea de Guvern 454 din anul 2007 au fost alocate fonduri pentru reabilitarea Liceului Tehnologic George Bibescu, pe atunci se numea Grupul Şcolar ICM Gheorghe Bibescu. Fondurile erau prevăzute pentru reabilitare, construcţii noi şi dotări ale laboratoarelor şi atelierelor. Concret, trebuie să se construiască un internat cu 100 locuri, cantină aferentă tot pentru 100 locuri, un minibloc pentru profesori cu 10 garsoniere şi foarte important ateliere în şcoală. Noi încă funcţionăm în curtea Colegiului Naţional Nicolae Titulescu, deoarece şcoala noastră s-a desprins în anul 1990 din Liceul Titulescu. Din 2008 nu au mai fost fonduri. Au fost şi câteva probleme cu terenul care a fost revendicat. Am apucat să demarăm săpăturile pentru fundaţii, s-a deviat conducta de alimentare cu apă potabilă a Craiovei şi a durat foarte mult, precum şi canalizarea de la blocurile de pe Bulevardul Dacia. Din 2009, nu au mai fost fonduri până în acest moment. Acum există oportunitatea obţinerii de fonduri europene pentru continuarea lucrărilor. Noi am început deja acţiunea de acum o lună, de strângere a documentelor, fiindcă este o selecţie riguroasă şi dacă un singur act lipseşte, proiectul este ca şi respins. Noi, ca şi unitate, nu suntem eligibili să depunem cerere de finanţare. Primăria Craiova este eligibilă şi de aceea în parteneriat cu aceasta vom demara proiectul. Numai un ghinion fantastic ar putea să facă în aşa fel încât să nu obţinem finanţarea. Sunt ateliere în care elevii îşi desfăşoară partea de activitate practică, prevăzută în planificarea unităţii.
Petre Cauc, managerul Liceului Tehnologic «George Bibescu»
10 garsoniere vor fi construite pentru profesorii navetişti şi pentru cei care locuiesc în chirie. Demararea unei astfel de construcţii ar reprezenta o premieră pentru zona Olteniei, o clădire similară existând doar la Braşov.
Nu ne-am gândit foarte mult la criterii, dar este clar că aceste garsoniere vor fi oferite profesorilor navetişti sau celor care stau în chirie. Este modelul pe care l-am împrumutat de la cei din Vest şi este un model bun. Ar fi în premieră. La noi nu s-a mai construit aşa ceva. Cred că la Braşov au reuşit să finalizeze un astfel de campus, dar în zona Olteniei încă nu. Acest oraş merită să aibă o şcoală de referinţă. În cei 24 de ani de la înfiinţarea şcolii consider că am făcut lucruri destul de frumoase şi am dus numele Craiovei în toată lumea. Să nu uităm că şcoala noastră a fost printre primele unităţi de învăţământ care a participat la un program FARE, prin care am obţinut dotări pe care nici acum nu le au majoritatea şcolilor. Din 1990 şcoala noastră este şcoală asociată UNESCO şi a desfăşurat activităţi deosebite. Liceul este prima şcoală din ţară care a instalat sistem de supraveghere video cu înregistrare 30 de zile, pentru siguranţa elevilor.
Petre Cauc, managerul Liceului Tehnologic “George Bibescu’’
Valoarea totală a investiţiilor se ridică la trei milioane de euro.