luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Procurorul caracalean Niculăiţă, condamnat definitiv

Procurorul caracalean Iacob Niculăiţă, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, a fost condamnat definitiv, la sfârşitul săptămânii trecute, la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins atât apelul său, cât şi pe cel al procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova împotriva sentinţei din ianuarie 2014 a Curţii de Apel Craiova, astfel că Niculăiţă a rămas cu pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare. Procurorul a ajuns după gratii pe 10 noiembrie 2013, fiind prins în flagrant în timp ce primea 6.000 de euro de la un bărbat căruia îi promisese că-l va scăpa de un dosar în care era cercetat pentru infracţiuni grave. Niculăiţă va fi acum exclus din magistratură.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat joia trecută, pe 3 aprilie a.c., sentinţa definitivă în cazul lui Iacob Niculăiţă, fost procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, trimis în judecată în luna decembrie 2013 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova pentru fapte de corupţie, mai exact pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Magistraţii Curţii Supreme au respins atât apelul inculpatului, aflat acum în penitenciar, cât şi pe cel al procurorilor, astfel că fostul magistrat a rămas cu pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare.

Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova şi de apelantul intimat inculpat Niculăiţă Iacob împotriva sentinţei penale nr. 2 din 9 ianuarie 2014 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Deduce din pedeapsa aplicată, durata reţinerii şi arestării preventive de la 10 noiembrie 2013 la 3 aprilie 2014. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 50 lei, reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, rămân în sarcina statului. Definitivă.
Se arată în încheierea de şedinţă a ÎCCJ

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim că, pe 9 ianuarie 2014 Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe inculpatul Niculăiţă Iacob la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată. În plus, inculpatul a fost obligat să restituie denunţătorului Constantin Mihai Marius suma de 22.500 lei, din care suma de 2.713 lei şi 500 Euro a fost ridicată de organele judiciare şi consemnată la CEC Bank, constatând că suma de 6.000 Euro pusă la dispoziţie de organele judiciare pentru organizarea flagrantului din data de 10.11.2013, a fost recuperată integral. Alături de Niculăiţă, în acelaşi dosar, a mai fost condamnat şi Constantin Muşat, care a intermediat primirea şpăgii, la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul lunii noiembrie 2012, procurorul Niculăiţă Iacob a pretins de la un denunţător suma de 5.000 euro, lăsându-l să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influenţa un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt care efectua cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni grave, astfel încât acest din urmă magistrat să nu dispună trimiterea în judecată a denunţătorului. În schimbul promisiunii intervenţiei pe lângă procurorul de caz, Niculăiţă a primit de la denunţător, în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei prin intermediul inculpatului Muşat Constantin.

În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Niculăiţă Iacob a mai pretins de la acelaşi denunţător, prin intermediul lui Muşat Constantin, suma de 6.000 euro, prevalându-se de o relaţie apropiată cu procurorul de şedinţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte administrarea unor probe în cursul cercetării judecătoreşti, din care să rezulte o altă stare de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu, astfel încât rezultatul procesului să fie aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător.
Au consemnat în rechizitoriu prin care s-a dispus trimiterea în judecată procurorii DNA Craiova

Politica