Ion Prioteasa, la cea de-a 106-a sesiune plenară a CoR

Redactia
5 Min Read

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, în perioada 1 – 3 aprilie, în calitate de membru şi preşedinte al delegaţiei României la Comitetul Regiunilor (CoR), la cea de-a 106-a sesiune plenară a CoR, desfăşurată la Bruxelles.
Cu această ocazie, la iniţiativa preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, echipa Biroului Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene la Bruxelles a organizat o întâlnire între ambasadorul României în Belgia, Excelenţa Sa Ştefan Alexandru Tinca, şi membrii delegaţiei naţionale la CoR, discuţiile vizând în principal identificarea posibilităţilor de intensificare a colaborării între instituţiile administraţiei locale.
Sesiunea plenară, prefaţată de o întrunire a Biroului CoR, a avut ca punct central al dezbaterilor evoluţia situaţiei din Ucraina, context în care s-a reiterat susţinerea Comitetului Regiunilor pentru accelerarea procesului de semnare a acordului de asociere a Uniunii Europene (UE) cu Republica Moldova.

În prima zi a reuniunii CoR a fost prezent şi viceprim-ministrul Guvernului de la Kiev, Vlodymyr Groysman, care a expus celor peste 350 de membri ai comitetului evoluţia evenimentelor din Ucraina, în ultima perioadă. Membrii CoR şi-au exprimat îngrijorarea faţă de starea de fapt din ţara vecină României, adoptând o rezoluţie comună prin care se recunoaşte că viitorul Ucrainei este o decizie care aparţine tuturor cetăţenilor acestei ţări. De asemenea, direcţia către care se va îndrepta Ucraina poate fi hotărâtă în mod democratic numai de către cetăţenii ucraineni, fără presiuni sau interferenţe din partea vreunei ţări străine.
Îmbucurător este că în conţinutul acestui document asumat în unanimitate de plenul Comitetului Regiunilor se face vorbire şi despre accelerarea procesului de semnare a acordului de asociere a Uniunii Europene cu Republica Moldova, sprijinind în acest fel decizia Consiliului UE. Semnarea acestui document reprezintă, aşa cum se ştie, o chestiune de extremă importanţă, care vine în acord cu aşteptările şi demersurile făcute în ultimii ani de către Guvernul României.
Rezoluţia adoptată de CoR va fi transmisă tuturor actorilor importanţi ai instituţiilor UE: preşedintelui Parlamentului European, celui al Consiliului European şi celui al Comisiei Europene, Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, precum şi preşedinţiei elene a UE.

A mai spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj şi al delegaţiei României la CoR

Un subiect de o egală importanţă pe ordinea de zi a sesiunii plenare l-a constituit combaterea şomajului în Uniunea Europeană, în special în rândul tinerilor, care se confruntă cu dificultăţi majore în obţinerea unui loc de muncă.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Evoluţiile de pe piaţa muncii continuă să reprezinte una dintre principalele preocupări ale Comitetului Regiunilor, cu atât mai mult cu cât situaţia din UE s-a menţinut la un nivel care este de natură să ne îngrijoreze.
Mă refer la faptul că, aşa cum relevă şi statisticile oficiale, rata şomajului înregistrată în decursul anului trecut a depăşit 10 procente şi, ce este şi mai rău, proporţia persoanelor fără loc de muncă a fost mai mult decât dublă în rândul tinerilor.
Interesul crescut pentru problematica socială, cu precădere cea a locurilor de muncă şi a combaterii şomajului, s-a reflectat şi pe agenda ultimei sesiuni plenare, Comitetul Regiunilor analizând mai atent situaţia, în intenţia de a contribui la identificarea, într-un timp cât mai scurt, a celor mai eficiente soluţii. În acest sens, a fost dezbătut şi adoptat de către plenul CoR un aviz privind proiectul cadrului de calitate pentru stagii, menit să faciliteze tocmai integrarea tinerilor pe piaţa muncii.
O întâlnire absolut specială, cu prilejul acestei reuniuni de la Bruxelles, a fost cea pe care noi, membrii delegaţiei naţionale la CoR, am avut-o cu Excelenţa Sa Ştefan Alexandru Tinca, ambasadorul României în Belgia. În cadrul întrevederii, am punctat împreună câteva teme esenţiale pentru îmbunătăţirea colaborării între autorităţile locale din cele două ţări, în special din perspectiva accesării fondurilor europene, considerând că putem fi mult mai eficienţi acţionând împreună.  
Perspectiva descrisă de domnul ambasador este una generoasă, dacă luăm în considerare faptul că românii reprezintă a patra comunitate etnică din Belgia, cu peste 50.000 de conaţionali ai noştri înregistraţi doar în regiunea Bruxelles.

A declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj şi al delegaţiei României la CoR

Share This Article