luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Ioanida Costache, o tânără violonistă de etnie romă vrea să ducă muzica lăutărească peste Ocean

S-a născut şi a crescut în Statele Unite ale Americii, a absolvit Colegiul de muzică Amherst, este bursier Fullbright în muzica lăutărească, iar dorinţa de a cerceta această muzică a făcut-o să se îndrepte către ţara natală a părinţilor ei şi să îşi caute rădăcinile. Părinţii ei sunt de etnie romă, s-au născut la Bucureşti, iar din 1985 s-au stabilit în S.U.A.
Cântă de mică la vioară, însă aplecarea către muzica lăutărească a pornit de curând, ideea de a interpreta acest tip de muzică fiindu-i insuflată şi de către părinţi, în copilărie. Ea a fost vineri prezentă la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman din Craiova şi se află în România pentru a aprofunda muzica lăutărească.

Părinţii mei îşi doreau să cânt, bunicul, tatăl lui tatăl meu a fost lăutar şi tatăl meu îmi povestea întotdeauna că îi fura vioara lui bunicul şi încerca să cânte pe stradă. Când eram mici, eu cu fratele meu, ne-a pus vioara în mână, a vrut asta pentru copii lui, am început să cânt la vioară când aveam cinci ani. Părinţii mei nu sunt muzicanţi, nu cântă la instrumente, dar iubeau muzica asta foarte mult, mai ales că Romica Puceanu a cântat la nunta lor, totdeauna îmi povesteau despre muzica asta. Eu cântam ceva de Mozart şi ei spuneau bagă şi tu una lăutărească. Nu puteam să fiu alături de muzica asta şi m-am gândit că, dacă vin în România, poate descopăr şi eu ceva care e legat de sufletul meu, muzica asta e sufletească, e ceva deosebit pentru mine.
Ioanida Costache

Ar da tărâmul tuturor posibilităţilor – America pe România

Policlinica Buna Vestire Craiova

Studiază şi la Conservator, îi place în România, dar a observat că tinerii români au uneori un comportament antisocial şi confirmă că America îţi deschide orizonturi mult mai largi.

Mie îmi place în România, m-aş muta aici dacă aş avea un mod în care să fac asta, viaţa din State e şi ea bună, sunt mai multe posibilităţi să studiezi, educaţia care o primeşti în State e mai bună acolo decât aici, mă duc şi la Conservator în Bucureşti şi cum se comportă studenţii de acolo am fost un pic dezamăgită, îmi place în România, din cauză că e ceva în sângele meu, toată ţara îmi place la nebunie, am fost şi la Cluj, la Sinaia, Iaşi.
A mai relatat Ioanida Costache

A venit din luna octombrie a anului trecut în România pentru a face o cercetare independentă pe muzică lăutărească şi să înveţe de la alţi artişti tainele muzicii lăutăreşti.

Încerc să fac o cercetare despre muzică lăutărească, să întâlnesc cât mai mulţi lăutari, să le iau interviuri şi încerc să promovez muzica asta prin cântarea mea, să cânt muzică lăutărească şi să colaborez cu muzicieni din România, mă duc o dată pe săptămână la cursurile lui Speranţa Rădulescu, predă două cursuri de muzicologie.
A spus Ioanida Costache

În plus, cum nimic nu este întâmplător în viaţă, Ioanida s-a întâlnit pe stradă cu un lăutar, Nicu Ciotoi care avea să îi fie îndrumătorul ei către iniţierea în muzica de petrecere. Astfel că Ioanida va îmbina muzica clasică cu cea lăutărească.

Eu am cunoscut un lăutar pe stradă, Nicu Ciotoi, în Centrul Vechi, i-am cântat puţin din «Hora Mărţişorului» şi m-a primit ca elev, să fac lecţii cu el o dată pe săptămână. E foarte greu să fac schimbarea asta de la muzică clasică la muzică lăutărească, dar el are răbdare cu mine. Mi-a arătat până acum două hore, o sârbă şi mai multe chestii.
A mai povestit Ioanida Costache

Ioanida intenţionează să facă cunoscută ca atare muzica lăutărească pe meleagurile Americii.

Până acum nu am încercat să o promovez în afară, este ce vreau să fac pe viitor, în toamnă o să încep un program de doctorat la Stanford şi acolo fac cercetarea mea pe muzică lăutărească. Nimeni nu o studiază în State, deocamdată, şi aş vrea să fiu eu prima care o promovează. Dacă eu pun muzica asta în America, oamenii o iubesc, li se pare ceva foarte frumos, dar pur şi simplu americanii nu ştiu despre ea.
Povesteşte Ioanida Costache

Tânăra muziciană va rămâne în România până la sfârşitul lunii iunie.

Politica