Sâmbătă 29 martie, între orele 20.30 şi 21.30 este Ora Pământului. Acesta este un eveniment internaţional organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.
Astfel, teoretic, sâmbătă, 29 martie oamenii ar trebuie să se mobilizeze şi să contribuie la salvarea Pământului stingând orice sursă de energie electrică timp de o oră. Practic, craiovenii nu dau prea mare importanţă acestei acţiuni, motivând că timpul nu le permite. Dacă mai multă lume se angrenează în această acţiune, mediul înconjurător va fi ocrotit.
Probabil ar trebui să îmi pun o alarmă să sune ca să nu uit, suntem tot timpul ocupaţi, aşa că nu voi stinge lumina atunci.
Andreea Cricu, 38 ani
În funcţie de împrejurări, mai mulţi declară că dacă Ora Pământului o să o petreacă în aer liber, involuntar vor pleca de acasă şi vor stinge luminile.
Nu cred că o să sting lumina, adică nu aşa am programat, poate numai dacă intervine ceva şi la ora aceea trebuie mă aflu afară şi nu am nevoie de lumină, cu toate că şi pe stradă va fi întuneric, ştiu de anul trecut.
Alina Dâmboiu, 33 ani
Tinerii, însă nu au nimic împotrivă să stingă lumina de Ora Pământului deoarece au altă alternativă la îndemână să nu “sufere” după lipsa curentului electric.
Poate o să sting lumina, dar să îmi păstrez telefonul mobil pe baterie, ca să am activitate, să nu mă plictisesc în întuneric.
Cristina Mândroc, 23 ani
Mai mult, unii cetăţeni consideră că această acţiune constituie un prilej de a-şi îndrepta atenţia către alte activităţi.
Da, o să plec undeva, nu ştiu, văd eu ce fac, dar o să sting lumina, cât să mai suporte şi Pământul, de multe ori mă întreb asta, cu siguranţă este o idee bună.
Elena Truşcă
Eu oricum sting luminile mereu în casă, economisesc de fel, dar sâmbătă voi încerca să sting şi televizorul şi să fac altceva timp de o oră.
Răducu Ana
Prima ediţie, Ora Pământului a fost promovată de către World Wide for Nature Australia în 2007 la nivel internaţional, iar în România se ţine cont de această zi din anul 2009.
Capitala Earth Hour
Anul acesta se desfăşoară o campanie intitulată Capitala Earth Hour la care candidează 13 oraşe din România, printre care şi Craiova.
Campania presupune mai multe evenimente şi acţiuni care să aducă în atenţia oamenilor problemelor de mediu şi soluţiile care trebuie găsite pentru a avea un viitor durabil. De această dată, la Craiova, echipa locală de campanie este formată din Asociaţia Studenţilor de la Facultatea de Fizică, Asociaţia Junior Chamber International Craiova, Asociaţiile Evolve şi Mereu pentru Europa, Casa de Cultură a Studenţilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Colegiul Naţional Gheorghe Chiţu şi Primăria Craiova.
Începând de ieri, 24 martie şi până pe 28 martie se desfăşoară Nutrition Days cu scopul de informare a tinerilor craioveni din cinci licee cu privire la efectele alimentaţiei nesănătoase şi posibilităţi de corectare a obiceiurilor alimentare prin seminarul Climate Change versus Battle Resources unde se prezintă cele două concepte, efectele schimbării climatice şi efectele consumului excesiv de resurse asupra mediului.
Între 26 şi 29 martie, pe esplanada Teatrului Naţional vor fi observaţii astronomice.Pe 29 martie va avea loc o acţiune de informare a cetăţenilor cu privire la tipurile de energie verde disponibile. Este vorba de acţiunea CRITICAL MASS prin care publicul larg este sfătuit cu privire la nevoia promovării utilizării bicicletei în detrimentul transporturilor auto şi deplasarea pietonală.
Un număr de 500 de biciclişti craioveni vor lua parte la un marş pe traseul Primăria Craiova; Str. A.I Cuza – Str. Popa Şapca – Str. Mihai Viteazul – Str.Bibescu – Str. Brestei – Str.Iancu Jianu- Bld. Nicolae Titulescu – Str. Maria Tănase – Str. Brestei, pe care îl vor încheia la Teatrul Naţional.