Oltenia, o zonă turistică din ce în ce mai prosperă. Oltenii vor avea port la Corabia. Faleza de promenadă, dar şi platforme pentru acostarea ambarcaţiunilor vor fi amenajate în cadrul proiectului finanţat în proporţie de 50 % din fonduri europene. Autorităţile speră ca în doi ani să primească şi primii turişti.
Costurile proiectului se ridică la aproximativ trei milioane de euro. Acesta a fost aprobat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, iar cofinanţarea va fi asigurată de Consiliul Judeţean Olt. Construcţia va fi demarată până la finele acestui an.
Cetatea Romană Sucidava va intra în reabilitări
La nici 10 minute de mers cu maşina se află Cetatea Romană Sucidava. Aceasta va fi reabilitată, iar costurile lucrărilor vor atinge peste 14 milioane lei.
Zona ascunde un obiectiv turistic cum nu se mai găseşte altundeva în Europa.
Este vorba despre o fântână secretă construită la peste 20 de metri sub pământ. Pe lângă aceasta, mai există o basilică, o termă romană, poarta de intrare, podul lui Constantin cel Mare, dar şi un bust cu Popa Radu Şapcă.
Autorităţile s-au gândit deja la un circuit turistic. Turiştii vor putea să viziteze Cetatea Sucidava, se vor plimba pe Dunăre, vor merge pe partea bulgară unde există Cetatea Ulpia Oescus, care este similară Cetăţii Sucidava.
Astfel, vizitatorii vor putea petrece clipe de neuitat în zona oraşului Corabia.
Investitorii nu vor întârzia să apară
Mai mult decât atât, autorităţile locale nu-şi fac griji în privinţa lipsei mai multor locuri de cazare. Investitorii nu vor întârzia să apară, odată cu deschiderea portului. Se pare că unii cetăţeni şi-au manifestat deja disponibilitatea de a investi în pensiuni pe malul Dunării. Localnicii îşi pun mari speranţe în port, după ce fabricile, mândria oraşului din perioada comunistă, s-au închis.
Portul va avea o suprafaţă de 8.700 de metri pătraţi
Portul va fi realizat cu fonduri europene, dar şi cu finanţare locală. Portul turistic şi de agrement Corabia va avea o suprafaţă de 8.700 de metri pătraţi.
Durata de realizare este de doi ani, termenul de finalizare fiind la mijlocul anului 2015, doar dacă investiţia va începe anul acesta. Vor fi construite platforme amenajate, reţele de utilităţi, lucrări hidrotehnice, astfel încât să poată acosta navele cu turişti în port.
Proiectul privind amenajarea Portului Turistic Corabia a fost aprobat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, reprezentanţii autorităţii de management şi cei ai Consiliului Judeţean Olt urmând să semneze contractul de finanţare, în următoarea perioadă. Consiliul Judeţean va asigura cofinanţarea cu 50% a acestui proiect în valoare de 2,54 milioane euro, fără TVA.
Oraşul Corabia va suporta numai partea de cheltuieli neeligibile-TVA-ul, în valoare de aproximativ 800 de mii de lei.
Acest proiect constă în realizarea unor lucrări hidrotehnice, cu scopul de a permite un acces mai uşor al navelor şi turiştilor pe Dunăre. Vor fi construite platforme amenajate, reţele de utilităţi.
Portul va revitaliza economia localităţii
Autorităţile judeţene şi cele din Corabia îşi pun mari speranţe în reamenajarea portului de la Dunăre pentru revitalizarea economică a localităţii. Un aflux de turişti ar genera o dezvoltare a serviciilor turistice, iar tot mai multe persoane şi-ar găsi un loc de muncă. După ce, în anii ’90, au fost desfiinţate marile combinate de prelucrare a produselor agricole, care asigurau mare parte din locurile de muncă din Corabia, populaţia a sărăcit, iar procentul şomajului la nivelul oraşului a crescut alarmant.
Consiliul Judeţean este cu un pas mai aproape de preluarea în administrare a Portului Corabia, consilierii judeţeni aprobând, în luna ianuarie, solicitarea transmiterii unor bunuri aparţinând domeniului public al statului şi aflate în concesiunea Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” S.A. Giurgiu, din administrarea Ministerului Transporturilor în administrarea Consiliului Judeţean Olt.
Prin această hotărâre se revocă, totodată, prevederile precedentei hotărâri de preluare a portului, pe care aleşii judeţului o aprobau în 19 septembrie 2013, demersul juridic de preluare având de acum noi coordonate.
Anexa proiectului de hotărâre votat are nouă repere care vor trece din administrarea Ministerului Transporturilor în cea judeţeană. Este vorba de drumuri de incintă, căi de acces, diguri, pereu, sute de mii de metri pătraţi de teren portuar etc. După preluarea acestui obiectiv, în cadrul CJ Olt se va înfiinţa o nouă direcţie, Administraţia Portuară, prin hotărâre de guvern. Aleşii judeţului l-au împuternicit pe preşedintele Paul Stănescu să reprezinte CJ Olt în toate demersurile aferente aplicării hotărârii.
Oltenia mai deţine un port cultural, în Dolj, la Cetate, aflat în administraţia omului de afaceri Mircea Dinescu. Portul Cultural Cetate s-a născut pe ruina fostului port agricol. În 1945 a fost închis şi transformat în pichet de grăniceri. După Revoluţia din ’89, clădirea comandamentului portului a fost devalizată de localnici şi adusă la stadiul de adăpost pentru animale. Mircea Dinescu a descoperit-o fără ferestre, fără uşi, fără acoperiş. În 1997 a reuşit să o cumpere şi să o transforme într-o casă de creaţie.