Viaţa de zi cu zi, în care tot timpul ne aflăm pe drumuri şi suntem angrenaţi către alte preocupări fac ca lecturarea unei cărţi să fie ”pasată” către vizionarea unui film.
Imaginea uşurează înţelegerea mai rapidă a informaţiilor care ni se transmit, dar din mai multe studii s-a constatat că atunci când te aventurezi în filele unei cărţi, creierul se dezvoltă mult mai mult şi se deschid noi orizonturi.
Cartea ar trebui să primeze în alegerile noastre atunci când vrem ca informarea să fie profundă, documentată. Tinerii ar trebui încurajaţi să citească cărţi pentru că aşa îşi antrenează creierul – similar cu pregătirea fizică a sportivilor. Cartea oferă o plajă mult mai largă de imagini, în concordanţă cu imaginaţia şi experienţa cititorului. De aceea o carte citită şi apoi recitită după un timp, o redescoperim mai bogată în înţelesuri şi imagini.
A declarat Carmen Ticu, bibliotecar
Arta cuvântului spre deosebire de arta cinematografică oferă o informare mai amplă, ce sprijină cititorul şi îl ajută spre dezvoltarea sa ca om.
Nu trebuie neglijată nici arta cinematografică, mai ales că este mult mai comod să te aşezi în faţa calculatorului sau a televizorului şi să laşi imaginile să vorbească de la sine.
Azi, în condiţiile unei vieţi tot mai aglomerate, în continuă criză de timp, oamenii preferă poveştile spuse în imagini mişcătoare, filmele în detrimentul cărţilor. Este adevărat că prin imagini informaţia devine facilă, uşor accesibilă, convenabil pentru o informare rapidă, dar superficială.
A spus Carmen Ticu, bibliotecar
Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman îndeamnă tinerii să îşi facă curajul nu numai să lectureze, dar şi să calce pragul bibliotecii care are la dispoziţie secţia Audio-Video prin care oferă, printre altele, posibilitatea vizionării filmelor.
Cred că ar trebui un efort conjugat al şcolilor, al editurilor şi al bibliotecilor pentru a-i îndruma pe tineri să redescopere plăcerea lecturii unei cărţi, poate ar trebui reactualizate orele de lectură, caietul/fişele de lectură, lectura în grup, cluburi de lectură.
A relatat Carmen Ticu, bibliotecar
«Trebuie să ne îngrijim pentru ca tinerii să vadă lucrurile cu adevărat valabile»
Cred că biblioteca, alături de celelalte instituţii de cultură nu trebuie să o abandonăm, nu trebuie să depunem armele şi permanent să ne îngrijim să le atragem atenţia tinerilor asupra lucrurilor valabile din lumea aceasta.
A concluzionat Carmen Ticu, bibliotecar
Colocviile cinematografice
De asemenea, pentru a face o legătură între literatură, film şi celelalte arte, Biblioteca “Aman” invită tinerii să participe la colocviile cinematografice organizate de secţia Audio-Video, în a doua zi de miercuri a fiecărei luni.
Colocviul este susţinut de către Cătălin Ghiţă, lect. univ. dr. la Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere. Totodată, aceste colocvii îşi propun să ajute tinerii participanţi să înveţe limba engleză.
Din 2008, o dată pe lună, dânsul (nr. lect. univ. dr. Cătălin Ghiţă) propune pentru prezentare, difuzare şi comentare un film, de regulă unul clasic, prin care încearcă să atragă atenţia asupra unui gen de filme, a unui actor sau regizor şi face corelarea cu literatura, cu muzica, cu celelalte arte. În general, filmele sunt subtitrate în limba engleză, de aceea sunt găzduite de American Corner pentru că promovează cunoaşterea limbii engleze.
A adăugat Carmen Ticu, bibliotecar
De altfel, prin intermediul acestor colocvii se doreşte educarea adolescenţilor.
S-au abordat toate genurile, inclusiv filmele cu zombi, fiecare film este ales în aşa fel încât să dea tinerilor nişte semnale, cum trebuie să vadă anumite lucruri, că trebuie să le acceptăm sau nu, eu cred că sunt foarte interesante aceste colocvii.
A spus Carmen Ticu, bibliotecar