Fostul primar al comunei doljene Giurgiţa, Valentin Mitrică, a fost condamnat de Judecătoria Segarcea la executarea a şapte ani şi şase luni de închisoare, într-un dosar în care fostul edil a fost acuzat de abuz în serviciu şi delapidare. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.
Valentin Mitrică era primar în momentul în care a intrat în atenţia anchetatorilor, într-un dosar de abuz în serviciu şi delapidare. Oamenii legii au stabilit că fostul primar, împreună cu Marin Nica, fost contabil la Primăria Giurgiţa au creat un prejudiciu de peste 1 milion de lei, prin efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli de la bugetul local. Pe 17 iunie 2011, cei doi au fost reţinuţi pentru 29 de zile.
Sunt acuzaţi că, în perioada 2007 – 2009, au atribuit fără drept ori au plătit lucrări de investiţii fără organizarea de licitaţii, au dispus şi plătit lucrări neefectuate sau executate necorespunzător.Au folosit şi traficat în interesul altor persoane fondurile bugetului local, au angajat, ordonanţat ori efectuat plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local. Totodată, au întocmit şi semnat în fals documente justificative cu scopul de a ascunde activitatea infracţională. Prin comiterea faptelor respective s-a cauzat un prejudiciu bugetului local în sumă de circa 1.300.000 lei.
S-a precizat în comunicat al biroului de presă al IPJ Dolj
Şase luni de închisoare a făcut Valentin Mitrică, el fiind eliberat apoi în luna februarie a anului 2012. La scut timp, acesta a acordat un interviu incendiar în cotidianul Evenimentul Zilei, în care a adus grave acuzaţii liderilor din PNL Dolj, partid din care Mitrică făcea parte.
Prin 2006 – 2007, le-am cerut, într-o şedinţă, la partid, unde era prezent şi domnul Mihai Voicu, bani de investiţii. După o şedinţă de acest gen, domnul Mogoş, atunci director în Prefectură, mi-a spus că, dacă vreau să primesc bani, trebuie să accept anumite condiţii, anumite firme, care să execute aceste lucrări. Mi-a explicat că trebuie să li se întoarcă ceva, ca să aprobe fondurile. Apoi, după aprobarea banilor, mi-a trimis hârtii oficiale că trebuie să urgentăm, că s-a pierdut timp. În paralel, mi-a transmis că nu mai este timp să fac licitaţii, că trebuie să încredinţez direct lucrările, că e legal şi că, în cel mai rău caz, e amendă de 50 – 100 de milioane şi nu e problemă, că amenzile le vor plăti firmele. M-au convins că, dacă nu fac licitaţii, e doar amendă.
Declara Mitrică pentru Evenimentul Zilei
Fostul primar a mai spus că printre firmele care au beneficiat de contracte cu Primăria Giurgiţa s-a numărat şi SC Alcovit SRL, o firmă apropiată liberalului Dan Mogoş.
Din partea firmei Alcovit eu am ţinut legătura cu domnişoara Alina Mirescu (concubina lui Dan Mogoş – n.r.).
A declarat Mitrică
Potrivit Evenimentul Zilei, unic acţionar şi administrator al SC Alcovit a fost, de la începutul anului 2007, Sorin Mirescu, fratele concubinei vicepreşedintelui PNL Dolj. Acesta a preluat societatea de la Marius Matei, la vremea respectivă preşedinte al organizaţiei de tineret a PNL.
După încheierea contractelor cu Primăria Giurgiţa, SC Alcovit a fost cedată Teodorei Crăciun Mirescu, mama lui Sorin Mirescu, iar, pentru a i se pierde urma, şi-a schimbat sediul, apoi a fuzionat cu o altă firmă, deţinută de aceeaşi persoană, SC Cristalserv, rezultând compania Deconova SRL. Fuziunea s-a făcut în ultima zi a anului 2009, pe 31 decembrie, potrivit menţiunilor din Monitorul Oficial.
În rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Valentin Mitrică Şi a altor câţiva angajaţi ai Primăriei Giurgiţa se menţionează, la un moment dat:
Inculpatul Mitrică Valentin a atribuit în mod direct contractele de achiziţie publică, fără respectarea procedurilor legale privind organizarea de licitaţii SC Alcovit SRL, contractul nr. 5947/27.09.2009, în valoare de 564.706 lei, fără TVA).
Valentin Mitrică a candidat, în 2012, pentru încă un mandat de primar, dar nu a mai fost ales de consăteni. El a reuşit să obţină doar un post de consilier.