Noile reglementări în domeniul armelor şi muniţiilor

Redactia
4 Min Read

Legea 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor a fost modificată, astfel că permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri. În vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă, titularul acestuia este obligat să se prezinte înainte de împlinirea termenului prevăzut la structura de poliţie competentă în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cu armele înscrise în permis, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi (permisul de armă în original şi copie xerox, carte de identitate în original şi copie, certificat medical, aviz psihologic, o fotografie color 3×4, permisul de vânătoare, cazier judiciar).

Valabilitatea permisului de armă se prelungeŞte de cĂtre autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularii îndeplinesc următoarele condiţii:
– nu au fost condamnaţi, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an pentru infracţiuni comise cu intenţie ori pentru infracţiuni prevăzute de prezenta lege;
– nu sunt învinuiţi sau inculpaţi în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, potrivit legislaţiei în vigoare;
– sunt apţi din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deţine şi folosi arme şi muniţii;
– nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, conform datelor şi informaţiilor existente la organele competente;
– nu le-a fost anulat în ultimii 2 ani dreptul de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizării
– nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase în ultimii 5 ani arme letale sau arme neletale supuse autorizării
– armele destinate folosirii în condiţiile prezentei legi au efectuată inspecţia tehnică periodică.

De asemenea, persoanele care deţin pistoale cu gaze lacrimogene înscrise în permise de armă eliberate până în anul 2004 sau în certificate de deţinător sunt obligate să se prezinte pentru înlocuirea acestora cu permise de armă. Astfel că, pentru această preschimbare sunt necesare prezentarea următoarelor documente: copie carte de identitate şi original, certificat medical, aviz psihologic, cazier judiciar, 2 foto color, taxă autorizare 100 lei(se plăteşte la Trezorerie), certificatul de deţinător sau permisul.
În situaţia în care persoanele în cauză nu se prezintă pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă, dreptul de port şi folosire a armelor şi muniţiilor letale se anulează.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urma anulării dreptului de port şi folosire a armelor, permisul de armă se retrage de către organul de poliţie care a dispus măsura, iar armele şi întreaga cantitate de muniţie obţinute se depun, de îndată la un armurier autorizat în acest sens, titularul fiind obligat să facă dovada depunerii în termen de 10 zile de la data luării la cunoştinţă.
Nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Infracţiunile privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor prevăzute în legea 295/2004 au fost abrogate, fiind reglementate  în titlul VII, capitolul III, art. 342-347 din Noul Cod Penal.

IPJ Vâlcea

Share This Article