Cod GALBEN de inundaţii în Oltenia

Redactia
5 Min Read

Institutul Naţional de Hidrologie a emis o atenţionare COD GALBEN care vizează creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE. Codul este în vigoare până astăzi la ora 14.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se vor produce creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.  Se instituie COD GALBEN începând din data de 04.03.2014 ora 13.00 pe Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj),  pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior al Jiului (judeţele Gorj şi Dolj) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Olt şi Vâlcea. Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
INHGA

Cote depăşite în Dolj

În urma precipitaţiilor căzute în ultimele zile, în judeţul Dolj s-au produs deja creşteri semnificative de niveluri şi debite. Pe unele râuri debitele se situează peste COTELE de ATENŢIE: Terpeziţa/sh. Gabru  H = 252 cm, peste CA cu  32 cm  (CA = 220 cm); Raznic/ sh. Breasta     H = 406 cm, peste CA  cu 26 cm (CA = 380 cm); Desnăţui/s.h. Dragoia H = 406, peste CA cu 6 cm (CA = 400 cm).

 DJ 641, inundat 

Creşteri de niveluri şi debite s-au produs şi pe pârâul Teslui ceea ce a dus la inundarea părţii carosabile a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pieleşti, sat Pârşani, zona de sub traversare a podului de cale ferată, pe o lungime de 75 m cu o înălţime a lamei de apă de 60 cm, anunţă Administraţia Bazinală de Apă Jiu. Circulaţia în zonă a fost restricţionată pentru autoturisme de către Poliţia rurală şi reprezentanţi ai CLSU Pieleşti, fiind deviată pe o rută ocolitoare situată aval 500 m.

O echipă de intervenţie din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, alcatuită din 5 muncitori din cadrul  formaţiei Robaneşti, împreună cu  3 reprezentanţi CLSU-SVSU Pieleşti cu un buldoexcavator este pregătită să acţioneze  pentru deblocarea albiei în zona pod  şi aval de acesta, de eventualele resturi de material lemnos şi  vegetal şi asigurarea secţiunii optime de scurgere a apei şi curăţarea tuburilor de scurgere de sub DJ 641.
ABA Jiu

În alertă la Filiaşi

Angajaţii ABA Jiu sunt pregătiţi să acţioneze, dacă situaţia o impune, în Filiaşi, pe pârâul Cârneşti, în aval de gară. Aici sunt angrenaţi 8 muncitori ai  S.G.A Dolj pregătiţi să intervină cu o autobasculantă 24 de tone plină cu nisip, folie 6 kg şi 265 saci de rafie cu nisip pentru supraînălţarea malurilor pe o lungime de 40 de metri. S-au luat măsuri pentru deblocarea podurilor şi podeţelor prin eliminarea blocajelor formate.

Se monitorizează situaţia nivelurilor şi debitelor pe râurile din judeţul Dolj. Întreaga activitate privind acţiunile de apărare împotriva inundaţiilor se desfăşoară sub directa coordonare şi îndrumare a conducerii A.B.A Jiu, prin S.G.A Dolj, în permanentă colaborare cu CLSU şi ISU Dolj, precum şi celelalte instituţii implicate în managementul situaţiilor de urgenţă. De asemenea, specialiştii A.B.A Jiu monitorizeză şi starea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrare.
Director A.B.A Jiu,  Marin Talău

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu,  precum şi de INHGA– CNPH, în următorul interval nivelurile şi debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor lichide înregistrate, celor prognozate şi propagării.
Creşteri mai importante de niveluri şi debite se pot înregistra pe unele râuri mici din sudul şi sud-vestul ţării, datorită precipitaţiilor mai însemnate cantitativ prognozate, care vor depăşi izolat 15…20 l/mp în Oltenia, cu posibilitatea depăşirii COTELE DE AVERTIZARE.

 
Distribuie acest articol