Toată Oltenia susţine Bănia în cursa pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană

Redactia
8 Min Read

Primăria Craiova a semnat ieri protocolul de colaborare cu preşedinţii de Consilii Judeţene ale celor cinci judeţe din Oltenia. Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea vor pune o piatră de temelie pentru a susţine Craiova, pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană. Oltenia este singura regiune care participă la această competiţie, restul oraşelor concurând pe cont propriu. Debutul va fi făcut de Festivalul ,,Shakespeare’’ care este cotat ca fiind unul dintre cele mai bune festivaluri de teatru din lume. Anul acesta vor participa teatre de pe întreg mapamondul.

Craiova candidează în această competiţie, dar nu singură, împreună cu regiunea Olteniei. De altfel, cred că suntem singura regiune care participă la această competiţie. Celelalte oraşe s-au înscris singure. Alături de mine sunt preşedinţii celor patru Consilii Judeţene. A apărut şi ghidul de la Uniunea Europeană. Vor primi punctaj mai mare regiunile angrenate în această competiţie. Craiova va merge în această competiţie împreună cu cele cinci judeţe ale Olteniei. Avem în faţa noastră un protocol de colaborare. Practic de acum înainte orice activitate care va fi demarată în cele cinci judeţe, va trebui să se desfăşoare sub egida Craiova, Capitală Culturală Europeană. De asemenea, orice festival lansat la Craiova, va avea ramificaţii în toate cele cinci judeţe. Vom susţine spectacole nu numai la Craiova, ci şi în celelalte reşedinţe de judeţ. Nu trebuie să uităm că fiecare judeţ în parte aduce o mică părticică de turism şi când spun asta mă gândesc la pădurile virgine care se află în judeţul Mehedinţi, unde mai trăiesc cai sălbatici.
A declarat Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei

Ion Călinoiu: «Gorjul se recomandă a fi componentă importantă în obţinerea a ceea ce ne dorim»

Gorjul susţine Craiova în acest demers prin potenţialul său turistic, fiind, totodată, judeţul cu cele mai multe peşteri.

Judeţul Gorj se ocupă în mod deosebit de obţinerea acestui titlu. Judeţul nostru, cu potenţialul său turistic şi cu patrimoniul său cultural-istoric, se recomandă a fi componentă importantă în obţinerea a ceea ce ne dorim. Este vorba, de asemenea, de specificul judeţului care oferă, în diversitatea sa, alte variante de turism decât cel clasic. Avem cele mai multe peşteri la nivelul judeţului Gorj. Este nevoie de eforturi comune şi sunt convins că vom avea susţinerea tuturor oltenilor.
A declarat Ion Călinoiu, preşedinte CJ Gorj

Paul Stănescu: «Vom aduce aportul maxim pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană»

Şi judeţul Olt îşi va aduce aportul personal în această luptă, în care este angrenată Craiova.

Astăzi ( n.r.-ieri) este un eveniment deosebit de important atât pentru Craiova, cât şi pentru întreaga regiune a Olteniei. În privinţa judeţului Olt, vom aduce aportul maxim pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană. Cel mai important lucru este să colaborăm foarte bine. Este o perspectivă foarte importantă pentru noi şi vă asigurăm de tot sprijinul judeţului Olt.
A precizat preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu

Adrian Duicu: «Judeţul Mehedinţi are mult potenţial cultural şi istoric»

De acelaşi optimism şi totodată de solidaritate a dat dovadă şi judeţul Mehedinţi.

Este o iniţiativă ambiţioasă, a tuturor oltenilor care sunt catalogaţi ca fiind persoane ambiţioase. Sunt convins că anul 2016 va fi unul de succes pentru regiunea Oltenia. Nu am nicio îndoială că putem colabora astfel încât Craiova să devină Capitală Culturală Europeană. Judeţul Mehedinţi are mult potenţial cultural şi istoric. Sunt convins că acest proiect va fi un real câştig.
Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi

Ion Prioteasa: «Craiova şi întreaga regiune a Olteniei pot ieşi foarte bine şi pot obţine peste 500 milioane de euro»

Craiova va fi mai bogată cu aproximativ 500 milioane de euro, în cazul în care nu va rata câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană.

Asistăm la un eveniment absolut special în viaţa regiunii Oltenia. Sunt sigur că avem o şansă foarte mare să ducem la bun sfârşit acest proiect. CJ Dolj participă fără nicio rezervă la acest mare proiect, din care Craiova şi întreaga regiune a Olteniei pot ieşi foarte bine şi să obţină peste 500 milioane de euro. În sprijinul acestui demers vin instituţiile de cultură reabilitate pe fonduri europene- circa 20 milioane de euro. Sigur că putem să vorbim de trasee turistice în Dolj, pornind de la Portul Cetate, podul de la Calafat, dar şi toate celelalte obiective pe care le are Craiova. De aceea, este foarte important că noi ne-am dat mâna.
A declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa

Vâlcea, judeţul cu cele mai multe staţiuni turistice de interes naţional

Totodată, şi judeţul Vâlcea salută iniţiativa Primăriei Craiova.

Considerăm că este o iniţiativă deosebită, care va aduce un punctaj superior în stabilirea câştigătorului. Judeţul Vâlcea va veni în această asociere cu tot ce are mai valoros. Vâlcea este singurul judeţ din ţară care are cinci staţiuni turistice de interes naţional, dintre care trei balneo-climaterice. Voineasa este staţiune turistică montană unde s-a dezvoltat un domeniu schiatic de anvergură. Staţiunea Horezu este staţiune turistică de interes local. Vom veni cu instituţiile de cultură din Vâlcea, cu Muzeul Etnografic în aer liber.
A declarat Carmen Alexandrescu, reprezentant CJ Vâlcea

Vlad Drăgulescu: «Asistăm la un moment istoric în ceea ce priveşte cultura regiunii Olteniei»

Pot să spun că asistăm la un moment istoric în ceea ce priveşte cultura regiunii Olteniei. Cu toţii suntem aici pentru a sprijini demersurile culturale, care până la urmă vor avea efect atât în turism, administraţie şi economie. Asociaţiei noastre nu-i revine decât să strângă mâna fiecăruia dintre parteneri şi să culeagă împreună cu ei toate informaţiile necesare pentru a alcătui, pentru prima dată în România, o politică culturală coerentă, la nivel de regiune.
A precizat Vlad Drăgulescu, preşedintele Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană

O mascotă… «europeană»

La finalul întrunirii, municipalitatea a prezentat mascota regiunii Oltenia – prazul oltenesc…de carton.

Ne-am tot gândit ce să fie mai reprezentativ pentru Oltenia şi până la urmă am ajuns la concluzia că tot prazul este mai reprezentativ. Este ecologică, cu verde, pentru care suntem recunoscuţi în întreaga Românie şi sperăm noi să fim cunoscuţi cât mai rapid şi în Uniunea Europeană.
A spus Olguţa Vasilescu

Distribuie acest articol