Târgul de carte Gaudeamus a avut deschiderea oficială, ieri, în foaierul Teatrului Naţional “Marin Sorescu”. Alături de organizatorii târgului de carte, echipa Gaudeamus, Radio România şi Radio Oltenia Craiova s-au aflat şi reprezentanţii autorităţilor locale. Târgul de carte sprijină totodată Craiova în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Primarul Craiovei îi îndeamnă pe tineri să viziteze târgul de carte.
Sper din toată inima să depăşim recordul de anul trecut, de 11.000 de vizitatori, sper să vină cât mai mulţi elevi la acest târg pentru că suntem într-o eră a internetului când cei care vor să citească ceva, merg mai repede pe Google decât la bibliotecă, poate că astfel de activităţi organizate în fiecare an aduc mai aproape tinerii de carte.
A spus Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei
De asemenea la finalul târgului, duminică, 2 martie vor fi decernate premiile celei de-a XIII-a ediţie, trofeele Gaudeamus acordate editorilor şi Cea mai râvnită carte a Târgului. Trofeul Gaudeamus va fi acordat din partea Uniunii Scriitorilor din România, filialei Craiova.
Este o simbioză firească, este vorba de Uniunea Scriitorilor din România, noi am prefera să fie şi Uniunea Cititorilor din România, ne gândim să ne implicăm cât mai mult, sunt în această ţară foarte mulţi creatori de literatură, sunt şi cititori şi devoratori de literatură. Încercăm să dăm semnalele necesare pentru ca numărul de cititori să sporească şi să arate acele indicii, că lucrurile nu se rezumă doar la analiza economică, la actualitatea politică în ţara aceasta, baza unei fiinţe este bază culturală şi ceea ce rămâne cultural nu poate fi răpit de nimeni.
A declarat Gabriel Coşoveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova
Organizatorii au anunţat că au fost 400 de vizitatori încă de la primele ore de când târgul şi-a deschis porţile.
E o mare bucurie ca un eveniment demarat în 2002 împreună cu Vlad Epstein, cu emoţii pentru amândoi că va merge la Craiova un târg de carte, a ajuns la a 13-a ediţie şi cu din ce în ce mai bune rezultate. Prezenţa din ce în ce mai mare a mai multor vizitatori este garanţia că târgul va face să existe şi o Uniune a Cititorilor, chiar dacă nu va fi formalizată. Mult succes târgului şi sper să fie la sfârşit un prilej de mare bucurie pentru toţi.
A încheiat Mircea Pospai, preşedintele de onoare al târgului Gaudeamus
De altfel, în cursul zilei de ieri a avut loc, în cadrul târgului Gaudeamus, lansarea unei cărţi scrisă de rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor cu titlul “Libertatea în capcană. Aporii ale justiţiei contemporane”.
Tinerii încă mai citesc
Chiar dacă majoritatea tinerilor nu mai dau importanţă lecturii, mare a fost mirarea să constatăm că la inaugurarea oficială a târgului mai mulţi adolescenţi au călcat pragul acestui târg de carte. Unii au ştiut exact ce carte îşi doresc, iar alţii au “tatonat” întâi terenul. O parte din ei chiar au achiziţionat mai multe cărţi.
Citesc foarte des, când am ajuns aici nu ştiam ce carte să cumpăr, dar când am venit m-am hotărât. În domeniul meu de interes intră religia, sociologia, matematica. Am cumpărat ceva despre istorie, filozofie, psihologie, sociologie. Abia aşteptam să se deschidă târgul.
Ana Maria Pleniceanu
Tinerii sunt mulţumiţi de oferta târgului de carte, chiar şi preţurile li se par accesibile.
Eu citesc mult când sunt în vacanţe, iar atunci când sunt la şcoală de câte ori am ocazia. Preţurile mi se par bune, mi-am cumpărat vreo trei cărţi de literatură, Istoria Grecilor.
Sârbu Georgiana
Expozanţii sunt încrezători că vor avea vânzare, pentru că ştiu din anii anteriori că există oameni pasionaţi de lectură.
Dacă nu ar fi fost un târguleţ cu oameni interesaţi de carte nu am mai fi venit, bineînţeles că mai sunt oameni care citesc, sperăm ca generaţia care vine din urmă să fie următorii cititori.
A concluzionat Eugenia Mihai, expozant târg Gaudeamus
O altfel de literatură. Benzile desenate
Pe de altă parte, în prima zi a Târgului Gaudeamus a avut loc o expoziţie de benzi desenate a grupului Bandă Desenată Craioveană formată din Viorel Pîrligras, Marian Mirescu, Cristian Ciomu, Valentin Iordache. Expoziţia îşi are originea în urmă cu doi ani de zile când grupul creatorilor de benzi desenate a împlinit 30 ani de la întemeiere. Aceştia s-au înfiinţat odată cu clubul Science Fiction (SF).
Este o expoziţie a membrilor benzilor desenate craiovene, care este o arie desenată a vechiului cenaclu SF„Victor Anestin”. Expoziţia îşi are originea de acum doi ani, am reîmprospătat-o, zic că este cea mai vizibilă dintre expoziţii. Lucrările sunt reprezentative pentru cei care desenăm în această gaşcă.
A spus Viorel Pîrligras
Totodată, în cadrul expoziţiei mai multe reviste de bandă desenată au fost puse la vânzare, unele mai vechi şi altele mai recente, iar creatorii au finalizat o ediţie din seria benzilor desenate conturate de aceştia.
Nu este o simplă expoziţie de bandă desenată, este şi un moment mai puţin vesel, încheiem o revistă de banda desenată, este ultimul număr dintr-o serie apărută în totalitate anul trecut, un proiect accesat atunci.
A declarat Viorel Pîrligras