Lipsa tonetelor în staţiile de autobuz i-a contrariat pe craiovenii care circulă cu astfel de mijloace de transport. Aceştia s-au plâns că nu există tonete în toate staţiile de autobuz şi că este oarecum abuziv să li se solicite 50 bani în plus faţă de preţul standard pentru achiziţionarea unui bilet de la conducătorul auto. Conducerea Regiei de Transport Craiova spune că, momentan, este aproape imposibil să fie introduse tonete în toate staţiile de autobuz. Şi asta din lipsă de personal.
Nu sunt tonete în toate staţiile de autobuz în Municipiul Craiova deoarece sunt foarte multe. Avem 300 de staţii de autobuz şi din aproximativ 30 la sută se pot procura bilete.Volumul de oameni necesar să acoperim toate staţiile de autobuz cu tonetişti ar fi la aproape 650 de oameni, dat fiind faptul că se lucrează în ture, ar trebui să ai oameni şi dimineaţa şi seara, ar fi undeva la 700 persoane. Chiar dacă ar fi locuri de muncă, nu ar fi eficienţă, în momentul de faţă, toţi angajaţii RAT-ului sunt 700 cu tot cu şoferi, mecanici, vatmani de la tramvai, tot ce înseamnă, cu cei care repară tramvaiele, economiştii, juriştii. Nu se mai pune problema în momentul de faţă să ai o structură atât de mare de personal, acest lucru se întâmpla acum în urmă cu 20-30 ani, cu vechiul regim să fie tonete peste tot. Biletele, se găsesc la tonete, pe traseele E1 şi E2 la taxatori şi pe toate traseele la şoferi.
Radu Preda, director RAT Craiova
Chiar dacă oamenii suportă şi un cost suplimentar atunci când îşi cumpără biletul din autobuz, Radu Preda spune că această iniţiativă de a fi disponibile şi în autobuz bilete, sprijină călătorii.
Este şi o taxă pe confort până la urmă, în condiţiile în care nu te preocupi să ai biletul la tine, noi am făcut eforturi să aducem biletele de călători la şoferi, am băgat taxatori pe autobuz pentru că în urmă cu un an de zile când am venit la conducerea RAT, biletele le găseai doar la casa de bilete, am înăsprit şi controlul, avem echipe de controlori omniprezenţi în traseele RAT şi un număr cât mai scăzut de călători fără bilet.
A spus Radu Preda, director RAT Craiova
În plus, şoferii trebuie remuneraţi pentru a vinde bilete.
Şoferul primeşte un comision pentru biletele vândute, nu este prevăzut în fişa postului la şoferi să vândă şi bilete. El este plătit să conducă autobuzul, pentru efortul de a vinde bilete este remunerat suplimentar, de aici vine diferenţa de preţ.
A lămurit Radu Preda, director RAT Craiova
Potrivit unei reglementări a RAT Craiova biletele îşi schimbă culoarea în fiecare lună şi valabilitatea lor durează decât în luna specificată pe bilet. Dacă o persoană a rămas cu biletul din luna anterioară, angajata de la casieria biletelor este obligată să-l shimbe în condiţiile în care nu este folosit. Aflându-se într-o astfel de situaţie, o persoană a mers să îşi schimbe biletul pe care îl deţinea din luna anterioară. Casieriţa a refuzat însă să îl schimbe pe motiv că este şifonat.
În mod normal procedura noastră presupune să înlocuieşti aceste bilete pentru că până la urmă ai încasat nişte bani, în prima săptămână din luna viitoare, practic poţi să circuli şi cu biletele respective până facem schimbul de bilete. Era o situaţie cu biletele, efectiv nu mai ştiam câte bilete avem în vânzare pentru că noi lucrăm pe lângă taxatori, tonetişti şi şoferi, cam cu 100 de agenţi comerciali, societăţi private care vând bilete de autobuz, în municipiul Craiova. Cred că acoperim municipiul Craiova foarte bine. Din punctul meu de vedere doamna care a spus că biletul este şifonat atâta timp cât era nefolosit a făcut dovadă de exces de zel, procedura noastră spune că biletele nefolosite trebuie înlocuite doar să nu fie rupte sau compostate.
A comentat Radu Preda, director RAT Craiova
RAT Craiova îmbunătăţeşte confortul călătorilor pe parcursul anului 2014. Noi dotări cu adăpost, bănci, toalete publice şi amenajarea unor spaţii comerciale în staţiile de autobuz
Planurile noastre sunt optimiste, avem o achiziţie de autobuze în derulare şi sperăm ca până în vară să avem autobuze noi la Craiova, minim 20, achiziţia este pentru un loc de 50 de autobuze, 20 în primă instanţă care dorim să le punem la dispoziţia craiovenilor, dotate cu tot confortul, cu aer condiţionat şi condiţii mai bune de transport, să modernizăm tramvaiele, care să arate foarte diferit de cele care au intrat în depou, recondiţionate integral, să dispară disconfortul craiovenilor. Încercăm să venim cu un transport modern în secolul XXI.Continuăm iniţiativa de a monta băncuţe în staţiile de autobuz şi cu sprijinul unor operatori privaţi şi cu resursele de la bugetul RAT Craiova o să vedeţi în foarte multe din staţiile de autobuz din Craiova, adăposturi pentru călători de genul celor montate anul trecut pe sponzorizare, de la gară, Lăpuş, minim 50 de staţii de autobuz o să aibă adăpost pentru călători, probabil încă zece staţii în funcţie de investitori, de tip nou dotate cu spaţiu comercial şi toaletă pentru craioveni. Ne aliniem la ceea ce se întâmplă la nivel european.
A declarat Radu Preda, director RAT Craiova
Un nou traseu RAT Craiova va fi introdus. Proiectul va căpăta contur în următoarele două luni.Conducerea s-a gândit să ia în calcul şi o zonă neexplorată până acum de autobuzele RAT, care nu beneficiază de transport public momentan.
În maxim o lună şi jumătate o să introducem un traseu nou de autobuz care să plece din Popoveni, să acopere Bulevardul Râului, strada Bucovăţ, merge la Iancu Jianu, trece peste pasaj şi are capăt de linie la Piaţa Mare.
A dezvăluit Radu Preda, director RAT Craiova
Timp de şase luni de la demararea proiectului această iniţiativă va fi “testată”, pentru a se constata necesitatea acestei rute.
O să aibă o linie nouă de transport, o să facem acest lucru experimental timp de şase luni de zile, să vedem dacă este necesară o asemenea linie pe zona respectivă, dacă se dovedeşte a fi viabilă, rămâne şi în continuare şi în felul acesta cred că şi craiovenii din Popoveni, Catargiu, din spatele stadionului, o parte din Brestei, o să aibă acces la serviciile publice aşa cum este normal. Avem depus la Comisia de Sistematizare, documentaţia pentru înfiinţarea de staţii şi când primim acordul o să mergem să ofertăm şi călătorii să îşi facă abonamente, probabil la începutul lunii martie sau aprilie, până în Paşte vom avea sigur autobuz pe traseul respectiv.
A anunţat Radu Preda, director RAT Craiova