Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” în colaborare cu Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Filiala Dolj „Mihai Viteazu” a organizat, ieri, simpozionul istoric cu titlul “Repere Istorice privind Revoluţia de la 1821 din Ţara Românească”. Simpozionul istoric s-a realizat totodată din dorinţa de a aduce în atenţia tinerilor vremurile istorice ale poporului nostru.
Este o inviţaţie ad-hoc. Nu întâmplător s-a spus despre poporul român că este o mare familie, în numele acestei familii suntem astăzi (nr.ieri) aici. Este o manifestare complexă realizată de trei asociaţii: Asociaţia Cultul Eroilor Dolj, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Asociaţia Aeronautică. Este un impact pentru cei care au această menire prin activitatea specifică, aceea de a promova valorile, tradiţiile istorice ale poporului nostru. Toate demersurile şi acţiunile dumneavoastră au impact major şi la tânăra generaţie, de aici derivă că strădaniile nu sunt numai pentru bucuria întâlnirii cu ceea ce ştiţi şi această bucurie de transfer de informaţie şi de sentimente către tânăra generaţie.
A declarat prof.univ.dr.Gabriela Rusu Păsărin
Şi-au expus documentările mai multe personalităţi istorice ale vremurilor noastre cu privire la Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluţiei de la 1821. Comandorul Sandachi Paul a vorbit despre personalitatea lui Tudor Vladimirescu.
«Tudor Vladimirescu a avut ideea de a lupta pentru emanciparea naţională. Un om dintr-o bucată, care nu accepta jumătăţi de măsură»
În urma cu ceva ani eram preocupat să realizez un material în care să arăt că există o transformare la un om când este pus în postura de a conduce o activitate complexă legată de istoria României, de a fi lideră a unei mişcări. Dintre Carol al II-lea, Mareşalul Antonescu l-am abordat pe Tudor Vladimirescu. Prin parcurgerea unor materiale de la Academia Română, comandorul Sandachi Paul a reuşit să definească personalitatea lui Tudor Vladimirescu. În studierea documentelor aflasem că nu provenea dintr-o familie de clăcaşi, că primele buchii le-a învăţat cu preotul din sat, că a fost dus la un grămatic unde a învăţat limba greacă, că a început să lucreze pe moşia lui Glogoveanu şi a început să-şi încropească o avere,o moară, o cârciumă, a trecut către mica boierime şi apoi am aflat că pleacă să lupte ca voluntar în războiul ruso-austro-turc. Atunci mi-am pus întrebarea ce personalitate era Tudor Vladimirescu, dacă în plină ascensiune în ceea ce privea situaţia lui socială, lasă toate problemele pe mână oamenilor săi de încredere pentru a se duce să lupte, nu era un aventurier, era mânat de dorinţa de a participa alături de armata ţarului la zdrobirea armatelor otomane, în dorinţa lui de a vedea Ţara Românească izbăvită de turci, a avut ideea de a lupta pentru emanciparea naţională. În momentul când a revenit şi-a rezolvat nişte probleme băneşti, am aflat că era un om dintr-o bucată, nu accepta jumătăţile de măsură, că îi trimite o scrisoare care a fost publicată de Nicolae Iorga lui Glogoveanu cei care îl ajutase oarecum în viaţă îi trimite o scrisoare în care îi spune acel dicton celebru, uitat de mulţi dintre noi “Unde nu pui nimica, de ce să iei? “referitor la faptul că boierul Glogoveanu luase ceva din moşia lui. Această atitudine a avut repercursiuni pentru că a pierdut o funcţie de vătaf.
A povestit vicepreşedintele Asociaţiei Aeronautice, comandor Sandachi Paul
Perioada Eteriei cea mai grea parte de descoperire a personalităţii lui Tudor Vladimirescu
Începe să se definească personalitatea sa după care apare momentul decembrie 1820, are loc acea mişcare secretă menită să elibereze poporul grec de sub dominaţia otomană, care are ramificaţii în toată zona Balcanilor, are loc acea înţelegere prin care Tudor Vladimirescu este însărcinat să pornească o răzmeliţă, chipurile împotriva domniilor fanariote din Ţara Românească, să se pregătească oastea care să-i înfrunte pe turci alături de armata Eteriei, iar din spate să vină grosul reprezentat de armata ţarului Alexandru I. Era un scenariu, Tudor era pus să joace un rol. Andrei Oţetea, marele istoric îl denigrează în istoria sa din 1945, spunea că Tudor Vladimirescu a fost mandatarul Eteriei. Din momentul respectiv, mi-a fost greu să mai desluşesc ceva legat personalitatea lui Tudor Vladimirescu, nu ştiam având documente primare, nu aveam argumente să spun că joacă teatru, se înscrie în scenariu în fruntea Eteriei sau este un plan după mintea sa. Între timp am pus cap la cap evenimentele şi atunci am zis că s-a înţeles cu eteriştii să pornească răzmeliţa, să pregătească armata de panduri şi la momentul oportun să se alăture armata eteriste cu armata ţaristă în spate şi să se confrunte cu turcii.
A relalat comandor Sandachi Paul