Biblioteca Judeţeană ,, Alexandru şi Aristia Aman”, Secţia Adrian Păunescu a organizat ieri activitatea cu tema “Spune-mi cu cine te împrieteneşti!” Din dorinţa de a oferi sprijin educaţional elevilor în privinţa cunoaşterii faptelor care afectează ordinea publică şi aduc atingere integrităţii şi demnităţii persoanei, avutului public şi privat, Biblioteca Aman a iniţiat, în colaborare cu Secţia 1 Poliţie, parteneriatul ,,Inteligenţa învinge violenţa!’’. Acesta se desfăşoară pe parcursul anului şcolar 2013-2014 şi are ca scop prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în rândul tinerilor. Pornind de la ideea prieteniei, atât în viaţa reală, cât şi în reţelele de socializare, elevii Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii ,, Constantin Brâncuşi”, au discutat cu poliţiştii Secţiei 1 despre riscurile şi consecinţele alegerii unui anturaj dubios, dar şi cu inspectori de specialitate ai Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane. Aşa cum ştim cu toţii, cele mai multe evenimente tragice încep de la anturajul din care facem parte.
Suntem prieteni cu diferite persoane: unii mai buni, alţii mai răi. Dacă unul dintre cei apropiaţi nouă fac lucruri neadecvate, atunci noi încercăm să-l depăşim, să-i arătăm că îi suntem superiori. Vă spun asta, pentru că acum, fiind elevi în clasa a IX-a, a-ţi lăsat-o puţin mai uşor cu cartea, vă relaxaţi după examenul de admitere la liceu. Prin anturajul pe care fiecare îl are, tinde să facă anumite lucruri. Sunteţi o generaţie care aveţi acces la o tehnologie foarte avansată.
A declarat Cristofil Rada, agend şef al Secţiei 1 Poliţie, Proxemitate
«Amprenta» prietenilor îşi spune cuvântul!
Vârsta adolescenţei ne este cunoscută tuturor, la fel ca şi gândirea pe care un tânăr o dezvoltă în această perioadă a existenţei sale. Adolescenţa reprezintă o perioadă mai critică pentru unii tineri. În această etapă a vieţii, ei consideră că toată lumea este împotriva lor, că toţi le doresc răul şi îi acuză de fapte neelocvente. Însă lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel. ,,Amprenta’’ prietenilor îşi spune cuvântul şi astfel tinerii ajung să nu mai realizeze anumite lucruri rele care se întâmplă.
Grija noastră principală este victima, care nu este lăsată de izbelişte. Noi am încercat să facem o prevenire a acestui gen de infracţiuni şi dorim să venim în sprijinul vostru cu informaţii pe care voi nu aveţi de unde să le cunoaşteţi. Este normal să nu luaţi în consideraţie anumite aspecte, pentru că sunteţi la vârsta la care credeţi că vouă nu vi se poate întâmpla. Aşa că am pornit tot felul de campanii, iar o astfel de campanie este cea care se intitulează << Nepăsare ne face complici>>. Întâlnirea noastră de azi poartă numele de << Spune-mi cu cine te împrieteneşti!>>. De cele mai multe ori aveţi mai multă încredere în prieteni decât în propria familie. Am auzit foarte multe lucruri de la tineri de vârsta voastră care au căzut pradă unui astfel de tip de infracţiune şi care îmi spuneau că, deşi fuseseră atenţionaţi de familie în legătură cu anturajul pe care şi-l fac, nu i-au luat în calcul. De asemenea, aceşti tineri mi-au mai povestit că îşi considerau părinţii depăşiţi de situaţie, că nu înţeleg vremurile de acum.
A declarat Anca Amza, inspector de specialitate la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane
Traficul de persoane a atins cote alarmante
Un segment din această campanie se adresează şi băieţilor care cer servicii sexuale unei dame de companie. În multe cazuri se întâmplă ca femeia respectivă să nu practice cea mai veche meserie din lume, din pură plăcere, ci constrânsă de anumite circumstanţe.
Este posibil ca acea femeie să nu fie prostituată, ci victima traficului de persoane. Un bărbat care apelează la aşa ceva nu stă să-şi bată capul, să o întrebe pe femeia respectivă dacă vrea să facă ceea ce face sau dacă totul este bine din punctul ei de vedere. Se întâmplă ca astfel de femei să fie vândute, agresate şi multe îşi pierd viaţa. Ele preferă să se sinucidă numai pentru că nu găsesc altă cale de scăpare din situaţia respectivă.
Anca Amza, inspector de specialitate la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane
O victimă este violată, bătută sau electrocutată în cadă. Aceste femei cad pradă traficanţilor care le ameninţă că le vor face rău persoanelor apropiate, familiei.
Nu este uşor nici după ce victima reuşeşte să scape. Nu totul este roz şi frumos. O fată îmi povestea că după doi ani de terapie, de mers la psiholog, după doi ani de înghiţit tone de pastile era considerată aproape pe punctul de a fi depăşit situaţia. A fost de ajuns să meargă pe stradă, să audă doi băieţi cum se ceartă şi acele zgomote, dar şi schimbul dur de replici a fost de ajuns ca doi ani de muncă să fie egali cu zero. Mi-a spus că îi este foarte greu să aibă în continuare o viaţă normală. Un singur gest a fost suficient pentru ca fata să rememoreze toate acele clipe de coşmar pe care le-a trăit.
Anca Amza, inspector de specialitate la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane
Tinerele «pică» repede în plasa recrutorilor
Totodată, inspectorul de specialitate a mai punctat o situaţie foarte des întâlnită. Se întâmplă în România, în Craiova şi pretutindeni. Este vorba de tinere care cad în mrejele unor traficanţi, aşa-zişi băieţi ,,simpli’’, care le fac să se îndrăgostească de ei.
Foarte multe persoane se plimbă, în ziua de azi, cu maşini foarte scumpe şi au bani foarte mulţi. Ne întrebăm de unde? Foarte mulţi bani sunt câştigaţi din aşa ceva. Unii dintre aceştia sunt chiar recrutori. Ei afişează aceste bunuri mai ales pentru a atrage atenţia fetelor, pentru a le face să se îndrăgostească de ei.
A spus Anca Amza, inspector de specialitate la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane