Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat, ieri, la Craiova, o întâlnire cu jurnalişti, studenţi şi profesori. În cadrul întrunirii ce a avut loc la secţia American Corner a Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” s-a discutat despre datele publice deschise şi despre angajamentele asumate de autorităţile române în Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă(OGP). România a aderat la OGP în 2011. De atunci şi-a propus o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte utilizarea datelor publice deschise de către cetăţeni. Cu paşi mărunţi şi uşor nesiguri s-ar putea ajunge totuşi la o Guvernare Deschisă. În acest sens, CJI s-a alăturat eforturilor de stimulare a unei guvernări transparente şi responsabile. Mai ales că ne aflăm într-o perioadă în care “accesul la informaţie se reduce, transparenţa instituţională se erodează şi apar tot mai multe bariere administrative care limitează accesul mass-media şi al cetăţenilor la aparatul de guvernare.” Directorul Executiv al CJI, Ioana Avădani, le-a vorbit participanţilor despre conceptul de Guvernare Deschisă.
Noi când am pornit la realizarea acestui proiect, am plecat de la prezumţia că se fac eforturi rezonabile la nivel central privind dezvoltarea conceptului de Open Government şi Open Data, dar nu aveam convingerea, la momentul respectiv, că aceste eforturi se regăsesc şi la nivel local. Întâlnirea de la Craiova este prima dintr-un şir de întâlniri pe plan local şi din această primă întâlnire ne întărim premiza de la care am plecat şi anume că întreg conceptul Open Government şi de Open Data este mai degrabă restrâns mai degrabă la autorităţile centrale. El poate fi foarte bine extins şi la autorităţile locale şi parte din efortul nostru este dirijat întru stimularea . Ţinta este stimularea publicului să pună presiune pe autorităţile locale pentru a ajunge la idealul măreţ al guvernării deschise.
Ioana Avădani, director executiv al CJI
Între altele, la întâlnirea de la Craiova s-a discutat despre legislaţia ţării, despre faptul că românii ar trebui să aibă acces gratuit la aceasta.
Legile le găsim în Monitorul Oficial. Legile de la Monitorul Oficial pot să le iau cu bănuţi. Şi aici întrăm într-un paradox pentru că eu ca cetăţean român ar trebui să cunosc şi ca să cunosc ar trebui să am acces la toată legislaţia ţării dar trebuie să plătesc pentru lucurul acesta. Aici este un spaţiu în care trebuie intervenit. E drept că Monitorul Oficial se autoîntreţine din aceste produse, pe de altă parte, este dreptul meu ca cetăţean să am acces gratuit la legislaţia ţării mele care mi se aplică indifferent dacă o cunosc sau nu. Niciun judecător nu va accepta ideea că nu am avut bani să plătesc la Monitorul Oficial ca să citesc legea, drept pentru care nu am ştiut, drept pentru care am greşit. Această apărare nu funcţionează.
Ioana Avădani, director executiv al CJI
Legea 544/2001 se erodează
Pentru accesul la informaţii avem Legea 544/2001 care permite oricărei persoane să solicite şi să obţină orice informaţie de la instituţiile statului. Evident există un set de reguli legitime care limitează accesul. Legea împlineşte anul acesta 13 ani, însă nu este pe deplin funcţională şi, în baza experienţei noastre, a cunoscut chiar zile mai bune decât ce se întâmplă acum. Ea se erodează şi într-o oarecare măsură se erodează pentru că nu este utilizată de către categorii mai largi.
Ioana Avădani, director executiv al CJI
Aşa cum am menţionat mai sus, România s-a alăturat Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă în 2011, asumându-şi promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise. Pentru anul acesta, planul de acţiuni al României în cadrul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă include integrarea datelor deschise într-o platformă unică la nivel naţional, un inventar al datelor, stimularea pieţelor pentru utilizarea inovativă a datelor deschise şi publicarea regulată a datelor pe platforma unică.
–––––––––––
Datele publice deschise sunt acele date produse sau deţinute de către autorităţile publice, care sunt puse la dispoziţia cetăţenilor în mod gratuit, spre liberă accesare, reutilizare şi redistribuire. Ca principale caracteristici, datele deschise sunt procesabile prin mijloace automate, sunt furnizate într-un format deschis, asupra căruia nicio entitate nu deţine control exclusiv şi beneficiază de o licenţă deschisă, care permite folosirea liberă a datelor, inclusiv în scop comercial, fără ca aceasta să fie limitată prin drepturi de proprietate intelectuală (mai multe informaţii la ogp.gov.ro).
–––––––––––
Proiectul CJI stimulează aplicarea principiilor guvernării deschise, prin informarea jurnaliştilor şi viitorilor jurnalişti, pentru o mai bună monitorizare a respectării de către autorităţile româneşti – centrale şi locale – a angajamentelor asumate prin acest parteneriat. De asemenea, proiectul doreşte stimularea folosirii de către beneficiari (mass-media, comunităţile de afaceri, organizaţiile societăţii civile etc) a informaţiilor publice disponibile. Întâlniri similare vor avea loc şi la Galaţi, Botoşani, Tîrgu Mureş, Timişoara şi Iaşi. Proiectul Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă pe agenda publică este finanţat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti prin programul Small Grants şi de IFEX. Partenerul local al evenimentului este Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, prin Compartimentul American Corner.