O comisie anchetează uriaşele facturi de la caldură

Redactia
6 Min Read

Prefectura, CJ Mehedinţi şi Primăria Severinului s-au sesizat în ceea ce priveşte facturile mari emise de regia de termoficare din cadrul RAAN pe luna decembrie pentru consumul de energie termică în municipiu şi au hotărât constituirea unei comisii, care să verifice modul cum s-au calculat aceste facturi. Preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu a explicat că în maxim o săptămână de zile această comisie  de control va întocmi un raport final, iar în funcţie de rezultatul obţinut este posibil ca autorităţile locale să sesizeze şi organele de anchetă.

O problemă deosebită cu care ne confruntăm acum pe plan local este legată de facturile care au fost emise în luna decembrie. În baza ordinului domnului prefect s-a format o comisie mixtă, formată din specialişti de la Prefectura judeţului, de la Consiliul Judeţean şi de la Primăria municipiului, care trebuie să verifice şi să adune date şi să întocmească un raport din care să rezulte problemele care au apărut. Raportul final va fi finalizat în maxim o săptămână, care va fi analizat şi de organele de anchetă sau organele specializate în funcţie de rezultatele raportului respectiv. La final o să avem o întâlnire cu asociaţiile de locatari.
A declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu

Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a declarat, la rândul său, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în acest caz şi că începând cu data de 31 ianuarie a dispus constituirea acestei comisii.

Ne-am autosesizat cu privire la aceste preţuri la gigacalorie care au fost destul de mari pentru luna decembrie 2013 şi prin urmare pentru a da o legalitate acestei acţiuni am emis în data de 31 ianuarie un ordin prin care am constituit o comisie mixtă de veriifcare a distribuţiei consumului şi facturarea energiei termice pentru populaţie în municipiul Turnu Severin.
A spus, prefectul Drăghiea

Şi primarul Gherghe e nedumerit

La fel de supărat ca întreaga populaţie a oraşului care se încălzeşte de la sistemul centralizat al oraşului este şi primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, care pentru luna decembrie trebuie să plătească o factură uriaşă pentru subvenţia la gigacaloria livrată severinenilor.
Preţul gigacaloriei în Turnu Severin este de 221 de lei, din care Primăria suportă de la bugetul local suma de 22 de lei, astfel că beneficiarii achită 199 lei.

Am luat aici în comparaţie, cele două facturi pe noiembrie şi pe decembrie şi ne-a surprins în mod neplăcut faptul că pe luna decembrie ni s-a majorat factura la subvenţie pentru populaţie cu aproape 120 la sută. Şi în comparaţie o să vă arăt că pe luna noiembrie au fost livrate către populaţie 15.264 de gigacalaorii pentru care factura totală cu TVA a fost 335.000, iar pe luna decembrie am avut surpriza neplăcută să constatăm că în decembrie ne-au livrat 35.000 de gigacalorii, deci 20.000 mai mult, la un preţ de 785.000 de lei în condiţiile în care ştim cu toţii că temperaturile au fost chiar mai ridicate, 10, 11, 12 grade. Deci pare nejustificată factura RAAN-ului.
A spus primarul Severinului Constantin Gherghe

Edilul şef aşteaptă cu nerăbdare rezultatul verificărilor pe care comisia le va efectua la RAAN, iar în cazul în care nu va primi explicaţii „plauzibile” este hotărât să refuze la plată factura şi va acţiona regia de termoficare în judecată. Oricum Primăria Turnu Severin şi RAAN au avut în ultimii trei ani o serie de procese pentru că refuză să-şi dea acordul pentru majorarea gigacaloriei.

Noi de vreo trei ani să zic aşa tot suntem în litigii cu Romag-ul pentru a mări preţul la gigacalorie. Vreau să vă spun că toate procesele le-am câştigat, dacă era să pierdem procesele şi să fi plătit preţul pe care dânşii l-au solicitat trebuia să fi dat vreo 300 şi ceva de miliarde lei în plus. Instanţa a hotărât că noi avem dreptate şi că preţul îl stabileşte Consiliul Local.
A mai adăugat Constantin Gherghe

Cei de la  RAAN spun  că perioada de facturare a fost mult mai mare faţă de o lună obişnuită şi că, în plus, temperaturile au fost mult mai scăzute faţă de luna noiembrie 2013.

Cantităţile de energie termică consumate în luna decembrie 2013 comparativ cu luna noiembrie a aceluiaşi an, au fost mai mari, fiind determinate de temperatura medie exterioară mai scăzută în luna decembrie faţă de luna noiembrie cu circa 10 grade, precum şi de o perioadă de facturare în medie de 34 zile pentru luna decembrie. Citirea contoarelor se face începând cu data de 25 a fiecărei luni din an, cu excepţia lunii decembrie, când citirea se face în data de 31 decembrie, pentru a nu influenţa anul financiar ce se încheie cu un nivel diminuat al veniturilor.
Se arată în răspunsul primit de la RAAN

Pentru luna ianuarie, RAAN spune că valoarea facturilor va fi mai mică dat fiind că perioada de facturare este mai redusă.
 

Distribuie acest articol