În perioada 12 – 18 aprilie 2019, echipa Facultății de Drept a Universității din Craiova a reprezentat pentru prima oară Cetatea Băniei la Concursul de Arbitraj Comercial Internațional Willem C. Vis, Ediția cu numărul 26, care se organizează în Viena, Austria. Acest concurs este unul de referință în domeniul concursurilor de procese internaționale simulate, procesul de selecție fiind unul foarte riguros.
Echipa Universității din Craiova a fost alcătuită din două studente, Bianca Stroe (anul III) și Bianca Monica Mitrică (anul IV), care s-au pregătit intens, atât pentru etapa scrisă, eliminatorie, cât și pentru etapa orală din cadrul concursului. Îndrumarea echipei a fost realizată de Sofia Cozac, avocat și arbitru cu peste 12 ani de experiență în domeniu, împreună cu Andra Ionescu, absolventă a Facultății de Drept din Craiova, avocat stagiar care urmează programul de master în Arbitraj Internațional al Facultății de Drept a Universității din București.
Concursul Internațional Willem C. Vis, aflat deja la cea de-a 26-a ediție, a fost creat cu scopul de a sprijini studiul normelor legale aplicabile relațiilor comerciale internaționale și de a promova utilizarea arbitrajului ca metodă alternativă de rezolvarea a disputelor internaționale în rândul viitorilor practicieni ai dreptului și nu numai.
Ediția din anul acesta a strâns un număr record de 378 de echipe participante din 87 de țări ale lumii, cărora li s-au alăturat peste 1.500 de practicieni, specialiști în domeniu, centrul Vienei devenind punctul zero al comunității de studenți pasionați de arbitraj și de dezvoltare a relațiilor internaționale.
Preferința comunității de afaceri pentru arbitrajul internațional a devenit din ce în ce mai clară pe de-o parte datorită dezvoltării continue a relațiilor comerciale internaționale, iar pe de altă parte datorită alternativei pe care o oferă sistemului de justiție național.
Astfel, concursul se desfășoară ca un proces simulat de arbitraj în care studenții ocupă poziția de avocați ai părților. Acesta cuprinde atât o etapă scrisă, de redactare a memorandumurilor, cât și o etapă orală, de susținere orală a pledoariilor în fața unui tribunal arbitral format din trei arbitri.
Echipele participante trebuie să își pregătească, pe baza unei spețe unice și raportat la dispozițiile legale internaționale aplicabile, argumentele prin care să apere, pe rând, interesele pe de-o parte ale reclamantului, iar pe de altă parte ale pârâtului.
În faza pledoariilor orale, fiecare echipă pledează în favoarea reclamantului de două ori și în favoarea pârâtului tot de două ori, de fiecare dată împotriva unor echipe adverse diferite. Echipa Facultății de Drept din Craiova a concurat împotriva următoarelor trei universități: Universitatea Case Western Reserve (Cleveland, Ohio, SUA), Universitatea La Trobe (Melbourne, Australia), Colegiul Universitar Dublin (Dublin, Irlanda) și Universitatea Federală Paraiba (João Pessoa, Paraíba, Brazilia).
Experiența acumulată de studenți într-un cadru organizat, profesionist, atât de divers și dinamic, dar mai ales internațional este o punte de lansare de neegalat pentru ceea ce poate însemna o viitoare carieră în domeniul arbitrajului internațional. Acest proiect a fost dezvoltat sub coordonarea prof. univ. dr. Lucian Bernd Săuleanu, cu sprijinul Facultății de Drept a Universității din Craiova.