Ministerul Justiţiei nu a renunţat la ideea construirii unui penitenciar la Caracal, însă a precizat că amplasarea noului spaţiu de detenţie lângă Baza NATO de la Deveselu presupune un proces de avizare mai îndelungat. Declaraţia a fost făcută, vineri, la Slatina, de Mariana Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.
Reprezentantul Ministerului Justiţiei a explicat că noul penitenciar va fi construit cu respectarea termenilor parteneriatului cu americanii.
„În ceea ce priveşte penitenciarul de la Caracal, nu s-a renunţat la idee, însă în acea zonă se află Baza NATO, ceea ce înseamnă că acordul cu partenerii americani trebuie să fie respectat. Este nevoie să se îndeplinească o serie de condiţionalităţi, iar procesul de avizare este unul mai complex şi mai de durată”, a declarat Mariana Moţ.
Ea a adăugat că Ministerul Justiţiei are ca prioritatea construcţia de noi spaţii de detenţie şi extinderea şi modernizarea celor existente.
„Nu pot să dau un orizont de timp, însă revin şi arăt faptul că nu s-a renunţat la ideea construcţiei acestui penitenciar. De altfel, Guvernul a aprobat construcţia de noi penitenciare, unul dintre ele fiind la Berceni, altul la Unguriu, judeţul Buzău, dar şi extinderea şi modernizarea de alte spaţii carcerale, tocmai pentru a încerca să decongestionăm spaţiile existente şi să rezolvăm suprapopularea din penitenciare”, a mai spus Mariana Moţ.
Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, spunea, în 2016, că proiectul construcţiei penitenciarului din Caracal a fost oprit deoarece viitorul penitenciar ar fi fost construit la aproximativ 2 km de baza de la Deveselu. O explicație oferită ar fi fost că nu se poate construi în raza bazei deoarece trebuie să fie un perimetru de siguranță de 5 kilometri. Cei care au succedat-o au susţinut că proiectul continuă.
În 19 august 2015, Guvernul a autorizat Ministerul Justiţiei să efectueze cheltuieli pentru achiziţia de studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare în comuna prahoveană Berceni şi în municipiul Caracal din judeţul Olt.
Potrivit unui comunicat al Executivului dat la acea dată, decizia a fost luată în cadrul şedinţei de guvern, fondurile necesare achiziţiei celor două studii, în valoare de un milion de lei, fiind suportate din bugetul aprobat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din sumele alocate prin Hotărârea de Guvern 196/2015. Banii urma se distribui în mod egal pentru achiziţia celor două studii.
foto arhiva cu penitenciar